Eerste Hulp bij krampjes: tips & tricks

Een veelvoorkomende kwaal bij pasgeboren baby’s is krampjes, ofwel buikkramp. Heel vervelend voor die kleintjes, maar het hoort er hoe dan ook bij. Heeft alles te maken met de darmontwikkeling.

 

Zo herken je het

Krampjes herken je zo:

  • Je baby begint plotseling te huilen.
  • Hij loopt daarbij rood aan.
  • rappelt met zijn beentjes.
  • Hij overstrekt (dat wil zeggen: legt zijn lichaam in een achterwaartse banaanhouding).
  • Balt zijn vuistjes
  • Laat winden (die er voor zorgen dat er wat druk van de ketel komt, maar die ook kunnen stinken!?! Een volwassen kerel is er niets bij).
  • Je baby kan hierbij last hebben van obstipatie en een hard buikje.

Het zijn allemaal symptomen van krampjes en ze komen vaak aan het einde van de dag of het begin van de avond op. Het komt er eigenlijk op neer dat net als jullie even wat willen eten, samen de dag door willen nemen of gewoon even niets willen doen, je baby andere plannen voor jullie heeft.

 

Darmontwikkeling

Darmkrampjes ontstaan wanneer de darmen zich beginnen te ontwikkelen. Zowel baby’s die borstvoeding krijgen, als baby’s die kunstvoeding krijgen, kunnen er last van hebben. De periode van krampjes begint meestal als je baby twee weken oud is en bereikt een hoogtepunt (wij vinden het een dieptepunt) rond de zes weken. Daarna neemt de pijn weer af en bij ongeveer twaalf weken kun je deze fase als afgesloten beschouwen.

We kunnen er lang of kort over praten, maar deze krampjesfase is gewoon niet zo leuk. Het kan onzeker maken. Ook is het vermoeiend. En het is vreselijk om je baby in pijn te zien. Om niet te spreken van het gehuil, dat op den duur behoorlijk op je zenuwen gaat werken.

 

Wat doe je eraan

Dus, wat doe je eraan? We hebben wat mogelijkheden op een rijtje gezet (en linkjes gemaakt naar de betreffende hulpmiddelen):

 

Algemene tips

  • Je kunt het voor julliezelf makkelijker maken door bijvoorbeeld de zorg over je baby per avond te verdelen. Het ene uur jij, het andere uur je partner. Of wissel om de dag af of maak gebruik van welke andere verdeelsleutel dan ook, als het voor jullie maar prettig is. Als het dan even niet jouw beurt is, ga dan bijvoorbeeld lekker in je slaapkamer een boek lezen, televisiekijken, je nagels lakken, een vriendin bellen… wat dan ook.
  • Voeding en de manier waarop je voeding geeft, kunnen van invloed zijn op de mate van krampjes. Wanneer je baby krampjes heeft, begint hij vaak hard te huilen. Dit gehuil lijkt op het huilen van honger. Je moedergevoel zegt je dan misschien dat je de baby weer moet aanleggen of wat extra flesvoeding moet geven, maar let op: dat helpt niet altijd even goed. Je baby wordt inderdaad in eerste instantie rustig van lekker zuigen aan de borst of een fles. Maar… houd ook rekening met het feit dat zowel borstvoeding als kunstvoeding ook wel wat tijd nodig heeft om te verteren en daarom is het raadzaam niet zomaar bij iedere kik extra voeding te geven.
  • Je kunt je baby borstvoeding of kunstvoeding geven. Voor beide vormen van voeding is het in ieder geval raadzaam Infacol of Sab Simplex als onmisbaar item van je babyuitzet te laten gelden. Dit zijn antikrampmiddeltjes. Infacol is te koop bij de drogist of apotheek. Sab Simplex is een Duits middeltje en alleen online verkrijgbaar.
  • Hier moet je in geloven, maar… Er wordt door natuurartsen beweerd dat één theelepeltje vers papajasap per dag kan helpen. Het schijnt dat je baby hier na een paar dagen al positief op zal reageren.

 

Tips bij borstvoeding

  • Soms heb je als moeder zoveel melkproductie dat zodra je baby begint te drinken, de melk eruit spuit. Als dat het geval is, moet hij te vaak slikken en komt de melk te snel in zijn maagje terecht. Dat kan krampjes veroorzaken. Dit zou je kunnen oplossen door, voordat je begint met het geven van borstvoeding, eerst een inieminie beetje af te kolven. Zo krijg je de grootste druk van de borst en je baby zal veel rustiger drinken.

 

De fles

  • Niet alleen de speenmaat, maar ook de flessoort kan een verschil maken. Er bestaan flessen, speciaal ontworpen om krampjes tegen te gaan. De een doet het bijvoorbeeld goed op Avent en de ander juist weer beter op Difrax, Dr. Brown of flessen van een huismerk. Experimenteer gewoon eens met een ander merk fles. Bijvoorbeeld als de krampjes zo erg lijken dat je niets te verliezen hebt.

Tips bij flesvoeding

De bereiding

  • Als je de melkpoeder met het water mengt door hard op en neer te schudden, dan ontstaan er luchtbelletjes in de fles. Zuigt je baby die belletjes op, veroorzaakt dat lucht in zijn maagje en kunnen krampjes het gevolg zijn. Maar als je na het schudden de flesdop even opendraait, dan is de druk binnenin minder en zullen er luchtbelletjes verdwijnen. Daar is je baby al een beetje mee geholpen. Een andere manier om luchtbelletjes tegen te gaan, is de melkpoeder en het water te mengen door te draaien met je pols in plaats van te schudden met de fles. Of roer het mengsel gewoon met een lepeltje. Dan ontstaan er ook geen luchtbelletjes die meegehapt kunnen worden.

Het drinken

  • Het is aan te raden je baby vijftien tot twintig minuten effectieve drinktijd voor zijn fles te geven. De tijd die nodig is voor boertjes tussendoor wordt hierin niet meegerekend. Te snel drinken kan namelijk krampjes veroorzaken. Is je baby een gulzige drinker, dan zou je hem wat langer over de fles kunnen laten doen door hem een kleinere speenmaat te geven. Dan moet hij wat harder werken om te zuigen en zal het hem ook wat meer tijd kosten. Of je kunt wat johannesbroodpitmeel door de kunstvoeding mengen. Dit maakt de melk wat dikker. Probeer dan eerst een klein schepje. Als dat niet het gewenste effect heeft, kun je de hoeveelheid altijd een beetje opvoeren.
  • Probeer de speen van de fles de hele voeding vol te hebben met melk. Dit doe je door de fles zo verticaal mogelijk te houden, oftewel in een hoek van 90 graden ten opzichte van het mondje. Op deze manier komt er geen lucht in het zuiggedeelte en zal je baby geen lucht meehappen. Als je halverwege de fles even stopt voor een boertje, zou je het flesje in een pan met warm water kunnen zetten. Zo blijft de melk op de juiste temperatuur en hoeft je baby de tweede helft niet koud te drinken. Melk op lichaamstemperatuur valt per slot van rekening lekkerder op de maag dan koude melk. Of je zet de melk op een lage stand in de flessenwarmer

 

Boertje

  • Een goede boer op z’n tijd is net zo belangrijk. Zo raakt je baby wat overtollige lucht kwijt. Meestal geeft hij duidelijk aan dat hem wat dwarszit. Draaien met het lijfje, trappelen, huilen of kreunen en steunen geven aan dat er een boertje uit moet. Boeren gaat niet altijd vanzelf en je moet er echt even de tijd voor nemen. Mocht je flesvoeding geven, dan is het wijs om tijdens de voeding mininaal één boerpauze in te lassen en nadat de fles leeg is of je baby klaar is met de fles, ook nog één. In geval van borstvoeding, als je je baby goed aanlegt en hij vacüüm gezogen zit aan de tepel, is een boerpauze niet nodig. Maar is hij niet goed aangelegd, dan kan hij net zo goed wat lucht meehappen en is een boerpauze of een boertje na het drinken alsnog het proberen waard.
  • Een succesvolle boermethode werkt als volgt: leg je baby over de schouder zodat zijn buikje op je schouder rust en klop dan met de hand zachtjes vanaf zijn billetjes over de rugwervels omhoog naar zijn nek. Beweeg je baby tegelijkertijd zachtjes een beetje omhoog en omlaag, houd hem vervolgens – met gestrekte armen voor je uit – onder zijn oksels vast en laat hem zo even hangen… voilà. Je baby zal je de boerpauze niet altijd in dank afnemen, zeker niet als hij grote honger heeft, maar doe het toch maar. Hij zal je dankbaar zijn (en jij jezelf ook).

 

Middeltjes tegen krampjes

  • Je kunt het homeopathische middeltje Cinababy van vsm (voor een stimulerende buikmassage, maar je hebt ook druppeltjes om in te nemen) of ABC Dophilus van Solgar proberen. Dit laatste is een probioticum geschikt voor baby’s. Dit middeltje werkt pas na een paar dagen gebruik, maar net zoals probiotica voor volwassenen schijnt het de darmflora te bevorderen. Laat je hier wel goed over voorlichten door een apotheker of natuurarts.
  • Helpt dit niet, dan zou je zetpilletjes met karwij (te koop bij reformwinkels) kunnen aanschaffen. Dit zorgt voor winderigheid bij je baby. Na dit goedje is hij letterlijk en figuurlijk opgelucht. Het homeopathische middel Nux Vomica kan ook helpen. Venkelthee en kamillethee hebben hetzelfde effect. Geef je borstvoeding, dan raden we aan de thee zelf te drinken (maar met mate, max. 2 koppen per dag), want via de moedermelk komt de venkelthee ook bij je baby binnen.
  • Ook zuigen kan wat tegendruk geven aan de krampjes. Een speentje of een goed gewassen pink bij voorkeur van papa of mama, eventueel met af en toe wat druppeltjes Cinababy of Vitamine D erop (lekker zoet!) zal je ook in dank afgenomen worden. Let wel op het maximale aantal druppels per dag!

 

Troost en andere methoden

  • Je zou je baby een babymassage kunnen geven: leg hem op zijn buik met zijn hoofdje opzij en smeer zijn ruggetje en beentjes lekker in met babyolie en masseren maar. Je kunt hem ook op zijn rug leggen en dan fietsbewegingen maken met zijn beentjes. Of je wrijft langzaam en zonder al te veel druk uit te oefenen in rondjes over zijn buikje.
  • Net zoals wij een lekker warm bad heerlijk vinden als we ons niet lekker voelen, kan ook een baby hiervan genieten.
  • Er zijn ook verschillende manieren waarop je je baby kunt vasthouden. Zo kun je hem met zijn buikje over de lengte van je onderarm leggen of met zijn buikje over je schouder laten hangen. Dit geeft tegendruk en vermindert de pijn. Of leg je baby met zijn buik overdwars op jouw buik, leg je hand onder zijn billetjes en beweeg naar boven en beneden, al dan niet aangevuld met tegelijkertijd een pink in zijn mond: zuigen, bewegen en tegendruk op de buik; als dat geen succes heeft…!?
  • … ga stofzuigen. Het lawaai leidt je baby af van de krampjes. En zo niet, dan helpt het jou om hem even niet te horen én is het huis ook meteen schoon.
  • En als dit alles niet heeft geholpen: rondjes rijden met de kinderwagen  (wij hebben wat kilometers gemaakt!), binnen of buiten, desnoods ga je met de auto  eropuit (we kennen ouders die ’s nachts de halve stad zijn doorgereden). De verandering van omgeving, trillende bewegingen, het geluid van de rijdende kinderwagen of de ronkende motor: het leidt allemaal af en kan het huilen doen stoppen.

 

Luister naar je moedergevoel

Te veel huilen is niet normaal. Bij twijfel is het verstandig om naar de huisarts of een kinderarts te gaan.

Misschien is er een andere reden dan alleen maar krampjes, waardoor je baby buitensporig veel huilt, zoals pijn na een moeizame bevalling of obstipatie. Wie weet heeft je baby een koemelkallergie en heeft hij daarom speciale voeding nodig. Het kan ook zijn dat je baby meer huilt doordat jij erg gestresst bent.

Mocht je gevoel zeggen dat er meer speelt, houd dan alvast bij hoeveel uren je baby huilt en of je een verband kunt vinden: is het bijvoorbeeld vooral op een bepaald moment van de dag? Allemaal vragen die een arts je wellicht zal stellen en waarop jij dan alvast het antwoord hebt, zodat jullie sneller geholpen kunnen worden.

En laat je niet zomaar wegsturen als je het niet vertrouwt. Jij kent je baby nu al het beste!

 

Wil je meer lezen over de kraamtijd? Check dan ook het volgende artikel:
Wat maakt een kramende vrouw gelukkig?

 

‘Als ik hem 1 fles had gegeven, zou hij nog in leven zijn’

Reageer op artikel:
Eerste Hulp bij krampjes: tips & tricks
Sluiten