Tandjes

Tandjes

Waarschijnlijk vroeg je je al een tijdje af waarom je vijf keer op een dag een zuur ruikende poepluier staat te verschonen en de poep vaak tot aan zijn nek zit waardoor je wasmachine wederom overuren draait? Als je kindje ook nog een spoor van kwijl achter laat waar hij gaat of staat, rode, soms wat harde, gloeiende wangen krijgt, overal op wil bijten, veel last heeft van rode billetjes en/of je kindje is wat huilerig en soms ook koortsig, dan is de kans groot dat er een tand in aantocht is.

Soms kun je het ook zien: je ziet dan een wit stipje/streepje onder het tandvlees. Meestal komen de eerste tandjes door als je baby tussen de 5 en de 9 maanden is, maar later of eerder kan natuurlijk ook. Eerst komen de 2 ondertandjes en daarna meestal 2 boventandjes. Jij bent natuurlijk blij dat er tandjes komen, maar het kan behoorlijk pijnlijk zijn.

Om de pijn te verlichten kun je het volgende doen: Koop een ouderwetse bijtring, tegenwoordig hebben ze hele leuk zoals deze Bijtring Sophie de Giraffe. Als je die in de ijskast legt, dan vermindert het koeleffect ook nog eens de pijn. We weten dat deze bijtringen niet overal te koop zijn, daarom kan een wortel of peentje ook dienst doen. Geen zorgen, zonder tanden is er ook daarbij nog geen verstikkingsgevaar, zorg er wel voor dat het worteltje niet in zijn geheel in het mondje past.

Je kunt ook een barnstenen ketting kopen, een ketting met natuurstenen (te vinden op bijvoorbeeld www.barnsteentje.nl). Deze wordt speciaal voor kindjes gemaakt en werkt pijn verlichtend voor baby’s met doorkomende tandjes. Bij de drogist of reformzaak hebben ze speciale verdovingsmiddeltjes die de pijn kunnen verzachten en er bestaan ook geneesmiddelen zoals Gengigel baby.

Verstandig is om je goed te laten adviseren, en lees goed de bijsluiter voordat je dit gaat gebruiken.

En, al is het er maar één, toch vanaf de eerste tand is het poetsen geblazen. Ja, ook met baby tandpasta. Speciale kinderpasta en kijk even op de tube voor de juiste leeftijd om je kind niet meteen een tandpastatrauma voor het leven te bezorgen. Als je er meteen mee begint, zal je kindje er ook sneller aan wennen en het op den duur misschien zelfs leuk vinden wanneer z’n tanden gepoetst worden. Geef hem een kindertandenborstel en hij zal al snel erop gaan kauwen. Voor hem is dat heerlijk, want de kans is groot dat er al stiekem meer tandjes in aantocht zijn.

Top 8 mondverzorging kindjes

 

Oorontsteking bij baby’s

Reageer op artikel:
Tandjes
Sluiten