Het effect dat een geboorte na 41 weken zwangerschap heeft op een kindje

Wist je dat als je kindje na 41 weken zwangerschap geboren wordt, dat effect kan hebben op zijn ontwikkeling? Wetenschappelijk onderzoek claimt van wel in ieder geval.

 

De laatsten zullen de eersten zijn

De laatsten zullen de eersten zijn. Zo ook baby’tjes die geen aanstalten maken om bij 40 weken zwangerschap naar buiten te komen maar lekker tot en met week 41 in de buik blijven zitten. In ieder geval, zo blijkt uit onderzoek van een groep wetenschappers van Northwestern University.

 

Onderzoek

Zij hebben kinderen die in week 39 en 40 geboren werden vergeleken met kinderen die pas in week 41 of later het levenslicht zagen. Dat deden ze aan de hand van cognitieve meetinstrumenten en fysieke waarnemingen. Ook hebben ze bevindingen die vastgelegd waren in schooldossiers ter hand genomen.

 

Positief effect

De kinderen die laat werden geboren (in week 41 en later), deden het op 3 verschillende vlakken op cognitief gebied beter dan voldragen baby’s (kindjes die in week 39 en 40 geboren werden). De zogenaamde laatkomertjes scoorden een hoger IQ. De laatkomers vertoonden een hoger dan gemiddelde testscore op elementaire en middelbare school, hadden meer kans op hoogbegaafdheid en een verminderde kans op slechte cognitieve uitkomsten. Dit alles vergeleken met hun leeftijdsgenoten die op volledige termijn zijn geboren.

 

Niet zo positief effect

Er werd echter in hetzelfde onderzoek ook een nadeel van ‘laatgeboorte’ geconstateerd. Kinderen die in week 41 of later geboren waren, hebben een verhoogde kans op lichamelijke handicaps op schoolleeftijd. Ook lopen ze meer risico op abnormale omstandigheden bij de geboorte, ontdekten de onderzoekers.

 

Bron: Daily Mail

 

Zware baby’s slapen sneller door

Reageer op artikel:
Het effect dat een geboorte na 41 weken zwangerschap heeft op een kindje
Sluiten