Marieke
Marieke Kwaaltjes 11 feb 2020

Schaamte om schaamlippen

Kinderen krijgen is een van de mooiste dingen die je kan overkomen als ouder en zeker als moeder. Negen maanden groeit er iets in je buik dat groter en groter wordt en wanneer de baby zover is, dan mag het komen. Aan de ene kant prachtig hoe de natuur werkt, maar aan de andere kant ook bizar wat er allemaal in zo’n korte tijd gebeurt.

Lichamelijke veranderingen en ongemakken

Voor iedereen is de zwangerschap anders, maar ook bij een vrouw kunnen al haar zwangerschappen totaal anders verlopen. De ene keer ben je doodmoe, houd je niks binnen en hang je om het half uur boven de pot en de zwangerschap erna voel je je kiplekker. Niet te verklaren. Niet alleen moe of misselijk zijn is een kwaal waar veel vrouwen tijdens hun zwangerschap mee te maken krijgen. Zo kwam ik bijvoorbeeld per zwangerschap 35 kilo aan en werd niet alleen mijn cupmaat vele malen groter, ik had ineens schoenmaat 41 in plaats van maat 39. Vocht vasthouden, opgezwollen schaamlippen, bekken instabiliteit, pigmentvlekken, brandend maagzuur, (lichtelijk) incontinent, vergeetachtig, over emotioneel en ga zo nog maar even door.

Je bent het zo vergeten

En dan ben je 35 kilo aangekomen, zit je buik en borsten onder striae, dan mag je nog bevallen. Van tevoren werd mij gezegd – en dat las je ook overal – dat je na de bevalling alles direct zou zijn vergeten. Dat klopt ook wel. Wanneer je zo’n ienie mini mensje op je borst krijgt, dan voel je even niet meer dat je van onder van top tot teen bent uitgescheurd en ook de tepelkloven neem je de komende weken voor lief. Het advies van de kraamverzorgende was – toen ik bedroefd in de spiegel keek naar mijn onherkenbare naakte lichaam – dat ik het zeker negen maanden moest geven. Oh ja, dacht ik: ‘negen maanden op, negen maanden af’. Ze had gelijk, langzaam, maar zeker trok alles weer een beetje bij, al wordt het nooit meer zoals vroeger.

Mommy Make-over

Maar wat als je lichaam niet bijtrekt, je last hebt of blijft houden als gevolg van een zwangerschap? Moet je hier de rest van je leven mee rondlopen en daardoor nooit meer in bikini durven? Natuurlijk hebben we allemaal niet meer de borsten die we hadden voordat we zwanger raakten, maar in sommige gevallen hebben vrouwen echt moeite met hun lichaam. Soms kiezen vrouwen voor een ingreep, denk hierbij aan een borstcorrectie, liposuctie of een schaamlipcorrectie. Het is bij de meeste mensen niet bekend dat schaamlippen kunnen groeien tijdens de zwangerschap. In veel gevallen trekt dat (grotendeels) bij, maar dat hoeft niet en daar kan je veel last van hebben. Mocht je hier over nadenken, breng een bezoek aan de huisarts en loop hier niet onnodig lang mee door.

Lees ook:

Weg met die theezakjes

Hét middel tegen striae

 

Reageer op artikel:
Schaamte om schaamlippen
Sluiten