Eczeem bij baby

Eczeem bij baby

Het kan zijn dat je kindje de pech heeft erfelijk belast te zijn met eczeem. De aandoening wordt dus door een van de ouders doorgegeven, maar kan daarnaast verergerd worden door allergieën, infecties, een droge huid of de gemoedstoestand. Eczeem is een rode, schilferige, droge huid en je kindje kan er enorm veel last van hebben omdat het vreselijk jeukt. In principe kun je het beste een huidarts/dermatoloog raadplegen. Maar er bestaan ook wat middeltjes die je kunt toepassen als het nog geen heftige vormen heeft aangenomen. Zo heb je: Baby Probiotica, Theunisbloemolie

Bepanthen Eczeem

Om de jeuk dragelijker te maken, kun je je kindje het best luchtig kleden, liever geen wollen kleding maar katoen (wol is broeieriger). Het helpt ook als je de temperatuur in huis zo laag mogelijk houdt (maar het moet wel comfortabel blijven natuurlijk). Zorg daarbij voor een goed vochtgehalte in huis, zeker in de winter, wanneer de huid makkelijk uitdroogt door de verwarming. Maak hiervoor gebruik van een luchtbevochtiger of – een goedkopere optie – zet bakjes water in de kamer(s).

Water en zeep drogen uit, dus doe je kindje niet te vaak en niet te lang in bad (1 of 2 keer per week, hooguit 15 minuten per keer, kan hygiënisch gezien echt geen kwaad bij zo’n kleintje) en maak het badje niet te warm.

Dep je kindje na het badje zachtjes droog met een handdoek of hydrofielluier en smeer hem in met speciale crème of zalf. Voor het wassen van de haartjes (als je kind geen kale knikker meer heeft) is het verstandig om een speciale haar- en bodyshampoo te gebruiken. Je zou de kleding het beste kunnen wassen met een hypoallergeen wasmiddel, met een extra spoeling aan het eind van het wasprogramma. Laat de wasverzachter sowieso maar achterwege.

Laat je kindje een 100 % katoenen pyjama dragen, of in ernstige gevallen een dermasilk-pyjama. Deze zijn te koop bij de apotheek (als je het op doktersrecept krijgt, wordt het vergoed).

Ga je met je kind in de zon, zorg dan voor UV-werende zwempakjes (www.odiezon.nl). Niet alleen omdat je geen kreeft als baby wilt hebben, die jou vervolgens nachten lang wakker houdt door de pijn, maar omdat jouw allergische baby waarschijnlijk ook helemaal niet goed tegen gewone zonnebrandcrème kan.

Er bestaan wel goede hypoallergene zonnebrandcrèmes, zoals die van La Roche Posay of Vichy.

Als je kind al vast voedsel mag eten, geef hem dan het liefst alleen ECO- of biologische merken. Ben je een hele ijverige moeder en maak je alles zelf, gebruik dan zoveel mogelijk biologische of ECO- producten.

En tot slot, houd de nageltjes kort, want anders krabt hij straks ook nog z’n huid helemaal open, en dat zou zo mogelijk nóg sneuer zijn.

Zo voorkom je zonverbranding, een zonnesteek of een hitteberoerte

Reageer op artikel:
Eczeem bij baby
Sluiten