Noor
Noor Kwaaltjes bij Baby 17 jan 2017

Ontstoken oogjes

Iets waar veel kinderen een keer aan zullen moeten geloven: ontstoken oogjes. Het is niet zo’n fraai gezicht, maar gelukkig hebben ze er weinig last van. Het kan zomaar zijn dat als je je kindje ‘s ochtends uit bed haalt, zijn ogen volledig dichtgeplakt zitten met wat lijkt op een snotachtige substantie. Niet aan de korstjes trekken, maar veeg ze voorzichtig met een nat (lauw) steriel gaasje of wattenschijfje van buiten naar binnen (dus van haargrens richting neus) weg. Gebruik altijd voor elk oog een nieuw schoon watje.

Wat nog beter helpt, is water koken, theezakje met zwarte thee (à la Earl Grey, geen kruidenthee dus) een tijdje in het water laten trekken, water af laten koelen en dan een steriel gaasje of wattenschijfje in het theemengsel dopen en hier de ogen mee schoonpoetsen (van buiten naar binnen dus). Kindjes houden overigens helemaal niet van water in hun oogjes, dus ook jouw kind gaat ongetwijfeld een keel opzetten. Het is voor een goed doel, moet je dan maar denken. Je kunt natuurlijk wel rekening houden met de temperatuur van het gaasje; niet te warm, maar zeker ook niet te koud. Hoe zou jij het vinden als je man als je net wakker bent even een koude washand over je gezicht haalt? En dan kun jij deze situatie nog plaatsen, je kindje heeft geen idee wat hem overkomt of waarom. Lauw water is dus goed en zorgt ervoor dat de korstjes die aan de wimpers vastgeplakt zitten makkelijker loslaten.

Mocht je nog borstvoeding geven, top! Druppel dan wat moedermelk in het oog, een wondermiddel.

Ontstoken ogen kunnen helaas besmettelijk zijn. De ontsteking kan worden overgebracht via druppeltjes die uit de keel op neus van verkouden mensen of kinderen komen of door het pus uit het ontstoken oogje. Dus gooi een gebruikt washandje of gaasje meteen in de was of prullenbak als je zelf niet met 2 dichtgeplakte ogen wilt rondlopen en was je handen goed.

Wordt de ontsteking na 3 dagen niet minder of ziet het oogwit inmiddels rood, dan kun je het beste je huisarts bellen.

Reageer op artikel:
Ontstoken oogjes
Sluiten