70% van de baby’s slaapt bij ouders in bed

70% van de baby’s slaapt bij ouders in bed

Ondanks dat het toch wel algemeen bekend is dat het heel gevaarlijk is om een baby bij je in bed te nemen, wordt het toch gedaan. 

Veiligheids onderzoek

Uit een veiligheidsonderzoek door kraamverzorgende in maart 2018 blijkt dat een groot percentage baby’s helemaal niet veilig slaapt. Dat de ouders zich niet aan de voorschriften houden is best wel bizar, want de risico’s en de eventuele gevolgen zijn enorm.  Uit het onderzoek is gebleken dat zo’n twintig procent van ouders niet eens een speciaal bedje voor de baby hadden aangeschaft. Ook is gebleken dat wel 70 procent van alle gezinnen hun baby in hun eerste levensjaar wel eens in bed had genomen.

Baby in ouderlijk bed

Natuurlijk is het aantrekkelijk om je baby in bed te nemen, wanneer je niet meer weet waar je het zoeken moet van de moeheid. De meeste pasgeborenen, of eigenlijk alle kleine kindjes vinden het ontzettend fijn om dicht tegen hun moeder of vader aan te liggen. Daarom zullen kleintjes op deze manier sneller in slaap vallen en minder snel wakker worden.

Top 10 doorslapen

Gevaarlijk

Ondanks dat het heerlijk is om je kleintje zo dichtbij je te hebben (en zelf een goede nacht te maken) is het echt levensgevaarlijk. Wanneer je baby in het ouderlijk bed slaapt bestaat er de kans dat de vader of moeder op het kindje gaat liggen (tijdens het slapen). Je zou denken dat dat jou niet overkomt, maar zeker wanneer je ontzettend moe bent, zoals in de eerste maanden na de zwangerschap, is de kans nog groter dat jou zoiets overkomt.

Maar naast het gevaar dat je op je kindje gaat liggen, heerst nog het gevaar dat je baby onder je kussen of je dekbed rolt. Een klein kindje kan onder een deken of kussen niet genoeg adem krijgen en daardoor in een levensgevaarlijke situatie terecht komen. Verder kunnen kindjes het ook al heel snel te warm krijgen in bed en ook dat is gevaarlijk voor kleine kindjes.

Babynestjes

Ook een Babynestje is geen veilige manier van slapen. Je kindje kan stikken wanneer hij te dicht tegen de rand van het babynestje aan ligt. Ook kunnen kindjes hun eigen warmte niet kwijt, wat erg gevaarlijk kan zijn. Babynestjes zijn hoogstwaarschijnlijk prima wanneer je er bij blijft. Maar laat je kindje niet zonder toezicht er in slapen.

Veilig

Lieve ouders, regels en voorschriften zijn er niet voor niets. Doe wat je gevoel je ingeeft, zo lang het wel veilig is.

Hoe veilig is jouw keuken?

Reageer op artikel:
70% van de baby’s slaapt bij ouders in bed
Sluiten