Dagboek van een kraamheks 31

Alweer het 31e stuk uit het dagboek van onze leukste kraamheks

Natuurlijk bespreken we tijdens de kraamweek alle belangrijke en wat minder belangrijke dingen (sommige collega’s gaan zelfs tot de puberteit), maar over het algemeen zaken die er toe doen tot het consultatiebureau het van ons overneemt.

De leukste kraamcadeaus

Ieder gezin is anders

Nu zijn niet alle ouders hetzelfde, dus bij het ene gezin herhaal je meer dan bij het andere gezin. Al kreeg ik wel eens commentaar dat ik ‘dat al verteld had’ en dan leg ik altijd uit dat ik dat doe omdat er al zoveel op de (met name de moeders) afkomt en dat ze na de geboorte van hun kindje in een soort bubbel zitten waardoor niet alles binnen komt…(behalve visite, gevraagd of ongevraagd, diè komen wel altijd binnen)

Verschilt per gezin

Het scheelt wel of het het eerste, tweede, derde, vierde, vijfde of zesde kind is (meer heb ik nooit meegemaakt).
Én de achtergrond van het gezin maakt ook uit. Is er in de directe omgeving van het gezin iets ernstigs gebeurd met een baby, dan is het logisch dat de ouders bezorgd zijn. Zoals bij een van mijn gezinnen waar een goede vriendin haar kindje na de bevalling verloor door een niet ontdekte hartafwijking. Elke keer weer keken ze of hun kindje niet wat grauw zag, of blauwe lipjes kreeg.

Ooit heb ik ook bij een kinderarts gekraamd. Bij elk kreuntje, piepje of huiltje vroeg hij of dat wel goed was. Ik kon hem gelukkig geruststellen maar begreep het wel. Deze vader had niet vaak een gezonde baby gezien, alleen ernstig zieke.

Top 5 inbakerdoeken

Vreemde vragen

Maar ook de ‘normale’ onzekere ouders weet ik altijd wel gerust te stellen, soms samen met de verloskundige.
Vaak op de protocollaire manier, maar meestal op mijn eigen manier, zoals toen ik een briefje in het kraamdossier vond met wat vragen (die al behandeld maar weer vergeten waren).
Als laatste stond: wat mag de baby absoluut nog niet?
Ik moest hier even over nadenken. Ik opperde dat blowen, drinken, autorijden en alleen op vakantie gaan misschien de komende 18 jaar nog niet heel verstandig was…

Ook kreeg ik een keer op oudjaarsdag de vraag: “wat doen we met de baby om 12 uur?”
Ik zei dat hij voor het grotere vuurwerk afsteken nog wat te klein was, maar dat hij sterretjes misschien wel leuk zou vinden…

José van Det

Lees ook:

Dagboek van een kraamheks 13

Dagboek van een kraamheks 11

 

Reageer op artikel:
Dagboek van een kraamheks 31
Sluiten