Wanneer voel je het eerste schopje?

Het eerste schopje van je eerste kindje zul je niet snel vergeten.

Wanneer je de eerste beweging van je kindje voelt verschilt per vrouw, per zwangerschap en hangt soms ook van de ligging van de baby af. Maar meestal kun je bij de eerste zwangerschap de baby voelen rond de twintigste week. Sommige vrouwen voelen het eerder en sommige weer weken later. De eerste keer dat je je baby voelt twijfel je vaak. Was dit de baby, of waren dit mijn darmen of iets anders?

Het is moeilijk te omschrijven hoe de eerste bewegingen van je baby voelen, maar meestal wordt het omschreven als een blubje, een vlindertje, een belletje. Je zult het begrijpen wanneer je het zelf hebt ervaren. Maak je geen zorgen als je rond de twintig weken bent en nog niks hebt gevoeld en al je zwangere vriendinnen hebben dit rond die tijd wel al gevoeld. Zoals hierboven beschreven is iedere zwangerschap anders en heeft het tijdstip van het voelen van het eerste schopje niks te betekenen.

Zwanger en bijna verdubbeld

Mocht je het echt willen proberen te voelen: ga dan rustig liggen, in je bed of in bad. Vaak gaan kindjes bewegen als jij rustig gaat liggen, meestal in de ochtend of in de avond.

Bij een volgende zwangerschap zul je de baby hoogstwaarschijnlijk een paar weken eerder voelen dan bij de eerste zwangerschap. Dit komt omdat je het gevoel veel eerder herkent. Niet alleen voel je de baby bij een volgende zwangerschap eerder, je krijgt bij een tweede, derde of zoveelste zwangerschap ook veel eerder een buikje. Dit komt omdat je buikspieren zijn uitgerekt, omdat je al eerder een kindje in je buik hebt gehad. Hierdoor rekt je buik sneller uit en zul je veel eerder zien dat je zwanger bent dan bij je eerste zwangerschap. Soms wil je het nog helemaal niet aan de grote klok hangen, maar kun je het bijna niet meer verstoppen onder je kleding.

Lees ook:

Misselijk leidt tot slim kind

Reageer op artikel:
Wanneer voel je het eerste schopje?
Sluiten