Nina
Nina Nieuws 13 feb 2019

Vrouw die niet mocht kolven krijgt 1,5 miljoen

Voedingsrecht houdt in dat jij het recht hebt om je kindje borstvoeding te mogen geven en dus te mogen kolven tijdens werktijd.  Hiermee houd je je productie in stand en de melk kan je na je werk mee naar huis nemen voor je baby. De tijd om te voeden of te kolven mag maximaal een kwart van je werkuren innemen. Dit gaat niet ten koste van je pauzes en je hoeft er niet langer door te blijven. Wel is het belangrijk om dit op kantoor te bespreken, dan weten je collega’s ervan en hebben ze er hoogstwaarschijnlijk ook begrip voor. Het voedingsrecht verloopt als je baby negen maanden is.

Mocht niet kolven

Een vrouw in Amerika die niet mocht kolven tijdens haar werkuren bij Kentucky Fried Chicken heeft een zaak aangespannen tegen haar werkgever en dat heeft ze geweten ook. Ze heeft de zaak gewonnen en daarmee krijgt ze een schadevergoeding van anderhalf miljoen euro.

Ze mocht van haar baas maar een keer per dag kolven in plaats van zoals hierboven beschreven, een kwart van je werktijd. Ook was er geen normale, afgesloten kolfruimte voor haar beschikbaar.

Waarom het zo belangrijk is binnen 1 uur na de geboorte borstvoeding te geven

Goede kolfruimte

 

Iedere werkgever moet zorgen voor een goede kolfruimte, sterker nog: dit is wettelijk verplicht. De ruimte moet dicht kunnen, er moet rust en privacy zijn. Je moet er goed kunnen zitten, er moet een stopcontact en een ijskastje aanwezig zijn en de ruimte moet schoon en veilig zijn.

Mocht dit niet zo zijn, dan kun je je werkgever hierop aanspreken, want dit is – nogmaals – wettelijk verplicht.

Doordat de vrouw niet mocht kolven op de door haar gewenste tijden en niet in een normaal afgesloten ruimte, nam de productie af. Doordat de productie afgenomen was, moest ze stoppen met borstvoeding geven terwijl ze dat nog lang niet van plan was.
Reageer op artikel:
Vrouw die niet mocht kolven krijgt 1,5 miljoen
Sluiten