Marieke
Marieke Nieuws 3 aug 2020

Middel tegen dodelijk RS-virus

Middel tegen dodelijk RS-virus

Als ouder ken je het allemaal: het RS-virus. Je bent als de dood dat je pasgeboren baby het krijgt en zit daarom niet echt op verkouden kraambezoek te wachten. Zojuist werd op de Telegraaf.nl gemeld dat er een injectie op komst is die met een injectie een pasgeboren baby een heel jaar kan beschermen tegen deze tweede doodsoorzaak bij hoge kinderen.

Tweeduizend kinderen per jaar in ziekenhuis

Het zou waanzinnig zijn als er een middel komt die baby’s en jonge kinderen kan beschermen tegen het RS-virus, want per jaar belanden in ons land alleen al 200o kinderen in het ziekenhuis vanwege het RS-virus, waarvan er 150 tot 200 op de Intensive Care belanden.

Must have voor iedere ouder: Buskruit met EHBO

Wat is het RS-virus?

Het rs‑virus is een besmettelijke infectieziekte die vooral voorkomt in de herfst en winter (denk aan de periode dat de ‘r’ in de maand zit). Hij wordt overgedragen door speeksel. Oftewel al het vocht dat vrijkomt bij hoesten, niezen, praten en snotteren… Zet een paar kids bij elkaar en daar heb je je infectiegevaar. Bij baby’s kan het gevaarlijk zijn, maar gelukkig verloopt het ziektebeeld bij oudere kinderen vaak een stuk milder. In de meeste gevallen blijft het bij een neusspray . Af en toe komt het bij baby’s of peuters toch tot een ziekenhuisopname, maar over het algemeen hoeft het rs‑virus  niet zo schrikwekkend.

Hoe herken je het?

Het ziektebeeld vertoont gelijkenissen met een simpele verkoudheid, dus denk aan klachten als: een neusspray , snotteren, keelpijn en hoesten. Maar ook ergere klachten kunnen voorkomen. Zoals: heel zware hoestbuien die je kind kunnen uitputten en waarbij het lijkt of hij er bijna in blijft. Maar ook kortademigheid, en versneld en piepend ademhalen. Je kunt merken dat je kind moeite heeft met ademen en/of benauwd is als je zijn borstkas ziet intrekken of als zijn neusvleugels wijd uit gaan staan.

 

Lees ook:

Het RS-virus

Reageer op artikel:
Middel tegen dodelijk RS-virus
Sluiten