Redactie
Redactie Nieuws 4 dec 2018

Waarom het zo belangrijk is binnen 1 uur na de geboorte borstvoeding te geven

Waarom het zo belangrijk is binnen 1 uur na de geboorte borstvoeding te geven

 

De Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef hebben recent een rapport uitgebracht waarin zij aangeven dat 3 op de 5 baby’s (dat staat gelijk aan zo’n 78 miljoen baby’s wereldwijd) niet binnen een uur na de geboorte borstvoeding krijgen. Dat is niet okay. Dat een kindje binnen het eerste uur na de geboorte borstvoeding krijgt is van enorm belang.

 

De reden dat baby’s binnen een uur na de geboorte hun eerste borstvoeding moeten krijgen is dat zo het risico op sterfte geminimaliseerd kan worden maar dat ook levenslange gezondheidsvoordelen geoptimaliseerd kunnen worden.

 

Als alleen al 2 uur gewacht zou worden met borstvoeden dan zou dat de kans op vroege sterfte met een derde vergroten, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Als er een dag gewacht wordt met borstvoeden dan verdubbelt de kans op vroege sterfte zelfs.

 

Experts zeggen dat een vroege borstvoeding het immuunsysteem van een baby vanaf het begin verhoogt, waardoor de kans op het ontwikkelen van levensbedreigende infecties kleiner wordt. Ze hebben een aantal onderzoeken bestudeerd waaruit bleek dat baby’s die niet binnen het uur na de geboorte borstvoeding kregen een significant hogere kans hadden om binnen de eerste 28 dagen van hun leven te sterven.

 

De Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef erkennen dat borstvoeding niet zomaar iedere moeder gegeven is, maar zijn zich daardoor des te meer bewust van het feit dat moeders ondersteuning en begeleiding nodig hebben om zo te realiseren dat borstvoeding toch ook voor die moeders tot een succes gemaakt kan worden.

‘Borstvoeding geeft kinderen de best mogelijke start in hun leven. We moeten de steun aan moeders die bij de start problemen ondervinden dringend opschalen met behulp van familieleden, gezondheidswerkers, werkgevers en regeringen, zodat ze hun kinderen het begin kunnen geven dat ze verdienen’, aldus Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie.

 

Hoewel de risico’s van het ontwikkelen van een infectie groter zijn in landen met een laag- of middeninkomen, mogen de gezondheidsvoordelen van borstvoeding in ook de ‘rijke’ landen niet over het hoofd worden gezien, zeggen de auteurs van het rapport. Het zuigen aan de tepel stimuleert de melkproductie van de moeder alsmede de productie van colostrum – bekend als het ‘eerste vaccin’ van de baby, omdat het extreem rijk is aan voedingsstoffen en antilichamen. Onderzoekers zeggen dat moedermelk dat binnen een uur na de geboorte aan de baby gegeven wordt bewezen de aantal gevallen wiegendood vermindert, evenals obesitas in het latere leven. Borstvoeding geven heeft niet alleen voordelen voor een kind maar ook voordelen voor de gezondheid van moeders, zoals het verminderen van het risico op borst- en eierstokkanker en diabetes type 2.

 

Wil je meer lezen over de voordelen van borstvoeding? Lees dan ook de volgende artikelen:

30 weetjes over borstvoeding

Eerste hulp bij borstvoeding

Moedermelk, een wondermiddel?

Reageer op artikel:
Waarom het zo belangrijk is binnen 1 uur na de geboorte borstvoeding te geven
Sluiten