Uitslag NIPT verwisseld met verschrikkelijke gevolgen

Uitslag NIPT verwisseld met verschrikkelijke gevolgen

Beste dames van Buskruit,

Graag wil ik mijn verhaal doen, niet om mensen bang of verdrietig te maken, maar om toch aan te geven dat dit soort dingen kunnen gebeuren.

We hebben al een zoontje van drie jaar en nu was ik zwanger van de tweede. Ik voelde me prima, niet moe, niet misselijk en deed de dagelijkse dingen of er niks aan de hand was. Mijn partner en ik wilden graag de NIPT test doen, om op een veilige manier te kijken of ons kindje – voor zover ze kunnen testen met de NIPT – gezond was. Zo gezegd, zo gedaan en na een tijdje kregen we de uitslag: alles was in orde volgens de test. Ik was enorm blij, want had ergens toch een onrustig gevoel, maar mijn vriendinnen vertelden dat je bij iedere zwangerschap die volgt wat banger bent voor een kindje met een afwijking, omdat de kans dat het goed blijft gaan dan kleiner wordt. Dus dat stelde me gerust.

 

Baby met Down is welkom

En toen kwam het meest verschrikkelijke moment ooit. We hadden de twintig weken echo en we vonden het leuk om ons zoontje en mijn schoonmoeder mee te nemen, maar zo leuk werd dat uiteindelijk niet. Al vrij snel leek er iets niet te kloppen en wat er verder gebeurde kan ik niet meer gedetailleerd na vertellen. Er werden andere mensen bij gehaald en de conclusie was dat eigenlijk alles verkeerd was aan ons kindje en dat het een wonder is dat hij nog leeft. Ik bleef maar zeggen dat dat niet mogelijk is, want we hadden toch de test gedaan. Daar konden ze geen antwoord op geven, want zij hadden die test niet gedaan, maar de echo liegt niet. Mijn schoonmoeder heeft mijn zoontje mee naar huis genomen en wij kwamen in een rollercoaster terecht. Na nog wat testen, gesprekken en heel veel tranen verder hebben we de zwangerschap afgebroken en mocht ons meisje Vlinder niet levend ter wereld komen. Waar al deze afwijkingen vandaan komen wordt nu onderzocht, want voor zover wij weten zit er niks in onze families.

Hoe het kan dat de NIPT aangaf dat alles in orde was, is waarschijnlijk een fout geweest en zijn er twee namen verwisseld en ik kan maar niet denken aan de persoon die de verschrikkelijke uitslag van ons heeft gekregen en ik hoop maar dat ze niet gehandeld hebben naar de uitslag, maar nog wel verder onderzoek hebben gedaan.

Mijn vraag is ook: ben jij of ken jij de persoon die een verkeerde uitslag heeft gekregen? Ik zou graag met haar in contact komen.

Miranda

Reageer op artikel:
Uitslag NIPT verwisseld met verschrikkelijke gevolgen
Sluiten