Redactie
Redactie Nieuws 7 okt 2018

Oepsss… zwangerschapstesten teruggehaald omdat ze onterecht “zwanger” aangaven

Jeetje, het zal je maar gebeuren. Je doet een zwangerschapstest (op zich al een zenuwslopende bezigheid, want de uitslag laat óf je grootste wens uitkomen óf het kan voor een teleurstelling zorgen), die zegt dat er een kindje op komst is, en dan blijkt – na een maand pas – dat het niet waar is. Behoorlijk pijnlijk. 

 

Dat is recent heel wat vrouwen overkomen. Een Chinese fabrikant moest 58.000 zwangerschapstesten – de Clear & Simple Digital Pregnancy Tests die wereldwijd verkocht worden – terughalen omdat er een productiefout in de testen zat. Door de productiefout sloegen testen positief uit terwijl er helemaal geen sprake was van een beginnende zwangerschap. En om het nog wat pijnlijker te maken had de fabrikant al op 1 september een alert naar Healthpoint gestuurd dat er problemen waren, maar de organisatie die gaat over het terugroepen van producten – de MHRA – heeft pas een maand later de testen uit de handel terug laten roepen, omdat ze er zo lang over deden om te checken of er volgens hun ook echt problemen waren. Hierdoor zijn er waarschijnlijk nog veel meer ‘slachtoffers’ van een schijnzwangerschap gevallen.

Er zijn al een paar hele teleurgestelde stellen opgestaan. Zo probeerden bijvoorbeeld een 30-jarige Engelse vrouw en haar man al 18 maanden een kindje te krijgen en waren ze ‘over the moon’ toen nota bene meerdere testen van hetzelfde merk uitwezen dat ze eindelijk zwanger was. Slechts één van de Clear & Simple testen zei dat ze niet zwanger was. Maar de uitslag van het overgrote deel van de zwangerschapstesten van Clear & Simple kreeg natuurlijk van hun het voordeel van de twijfel. Bij 9 weken kreeg ze haar eerste echo, waaruit bleek dat de baarmoeder ‘leeg’ was. Zij en haar man zijn gebroken door deze nare samenloop van omstandigheden.

We hopen van harte dat de schade van deze productiefout zal meevallen en dat er heel wat hopende, aanstaande ouders zo’n zelfde grote teleurstelling bespaard zal blijven.

Wil je meer lezen over zwangerschapstesten?

Van historische zwangerschapstesten tot testen van nu

Reageer op artikel:
Oepsss… zwangerschapstesten teruggehaald omdat ze onterecht “zwanger” aangaven
Sluiten