Stamcellen uit melktanden bewaren

Stamcellen uit melktanden

Een tijdje geleden schreven we over het fenomeen stamcellen uit de navelstreng bewaren dan wel doneren (check artikel). In het kort: stamcellen zijn de bouwstenen van een lichaam en daardoor van onschatbare waarde. In de navelstreng zitten ontelbaar veel ongebruikte stamcellen die zich onbeperkt kunnen delen en die specifieke bloedcellen kunnen aanmaken. Die stamcellen bewaren of doneren kan zodoende ontzettend nuttig zijn, zelfs levensreddend in geval van ernstige ziekten. Niet alleen dat. Daarnaast zijn stamcellen ook nog eens heel waardevol voor de medische wetenschap. Onder andere bij onderzoek naar en ontwikkeling van medische behandelingen en medicatie. Niets dan goeds dus.

Nou wordt het bewaren van stamcellen in Nederland alleen helaas niet overal even makkelijk of zelfs mogelijk gemaakt. Gelukkig maar dat we er door een lezer op geattendeerd werden dat het ook mogelijk is om stamcellen uit melktandjes te bewaren. Nóg een mogelijkheid dus om de gezondheid van je kind veilig(er) te stellen!

Waarom zijn stamcellen uit melktanden nuttig?
Melktanden bevatten ontelbaar veel stamcellen die bij bepaalde ernstige ziekten van nut kunnen zijn. Denk aan bijvoorbeeld het herstellen van beschadigd hartweefsel en spieren, het voortbrengen van zenuw- en hersenweefsel of het aanmaken van bot en kraakbeen. Mocht je kindje onverhoopt getroffen worden door een ernstige ziekte, dan is het gegeven van 100% matchende stamcellen in een vriezer niet alleen een geruststellende gedachte maar mogelijkerwijs ook hét redmiddel.

Hoe werkt het?
Heel eenvoudig. Ieder kind verliest sowieso zijn melktanden, dus daar hoef je alvast niets voor te doen.
Waarschijnlijk heb je zo’n melktandje dat net los is gekomen wel eens goed bekeken. In dat het geval weet je dat zo’n tandje niet alleen maar hard is, maar dat de binnenkant van de tand bestaat uit zacht weefsel. Dat zachte weefsel heeft de ‘smakelijke’ benaming: tandpulp. Of tandmerg. En precies daar, in dat zachte weefsel, bevinden zich de stamcellen.

Als de tand uitvalt, droog het tandpulp binnen een paar dagen uit en daarmee gaan helaas ook de stamcellen verloren. Om dit te voorkomen moeten de stamcellen dus op tijd én op speciale wijze door een professionele partij uit de tand gehaald én z.s.m. ingevroren worden.
Let wel: invriezen bij een temperatuur van ca. -200°C. DIY-klussen loont dus niet in dit geval. En je eigen diepvries volstaat helaas ook niet voor dit medisch doeleinde. Daarbij, ook het ontdooien van de stamcellen vereist vakkennis.

Interesse?
We hadden graag een ruimer aanbod gegeven, maar kunnen op dit moment maar één partij vinden in Nederland waar ze stamcellen uit melktanden kunnen halen én bewaren. Er hangt helaas ook nog eens een behoorlijk prijskaartje aan.
Hoe dan ook. Wil jij hier meer over weten? Kijk dan voor meer informatie en het prijskaartje op de website van BioEden Stamcellenbank.

Reageer op artikel:
Stamcellen uit melktanden bewaren
Sluiten