Redactie
Redactie Zwanger worden 27 mrt 2019

Wat je moet weten over sperma als ‘jullie’ zwanger willen worden

Als ‘jullie’ hebben besloten zwanger te willen worden, dan is het ook nuttig te weten over sperma in optima forma, toch? Daar valt of staat een zwangerschap per slot van rekening mee. Daarom hebben we voor jullie wat informatie op een rijtje gezet.

De anatomie…

Wist je dat…

 • Een man zo’n 72 miljoen zaadcellen per dag produceert? En een cavia net zoveel?
 • Deze 72 miljoen zaadcellen zich pas na drie maanden ontwikkeld hebben tot het juiste zaadmateriaal en dan pas klaar zijn voor ejaculatie?
 • Er bij een zaadlozing zo’n honderd tot driehonderd miljoen zaadcellen geloosd worden? Dat komt overeen met zo’n 2 tot 5 milliliter sperma per lozing. Oftewel: een halve tot hele eetlepel vol.
 • Sperma voor circa 5% bestaat uit zaadcellen en voor 95% uit prostaatvocht en zaadblaasjes?
 • Sperma buiten de vagina tot vijf minuten kan overleven doordat het afkoelt tot kamertemperatuur (weet je het warm te houden op lichaamstemperatuur, dan heeft het langer werkzame krachten), maar in de baarmoeder tot wel 72 uur (alle uitzonderingen daargelaten)?
 • Een spermacel met een ‘snelheid’ van 1 tot 3 millimeter per minuut zwemt? Dat valt tegen, hè?
 • Te veel buikvet de zaadproductie kan doen afnemen?

 

De leefstijl…

Wist je dat…

 • Stress, roken, en drugs- en alcoholgebruik een slechte invloed hebben op de kwaliteit van sperma? Het zaad kan er trager van worden en minder actieve zaadcellen creëren. Bovendien kan slecht zaad de kans op een miskraam vergroten. Het goede nieuws is als jouw partner nu stopt of mindert met roken of zwaar drinken, je dat over drie maanden al terugziet in de kwaliteit van zijn zaad. Dat motiveert weer een beetje.
 • Te veel sporten het aantal zaadcellen kan doen afnemen? Dat is ook wat, zul je denken, want hoe kun je nou te veel sporten? Fit zijn is natuurlijk absoluut geen showstopper, maar het gaat in dit geval maar om bepaalde sporten, zoals bijvoorbeeld wielrennen.
 • Strakke of te kleine (onder)broeken die het zaakje afknellen niet alleen uit esthetisch oogpunt maar beter vermeden kunnen worden, maar ook met het oog op zaadkwaliteit? Ze verhogen namelijk de temperatuur van de balzak, en daar houden zaadcellen niet van. Dus mannen, een strakke Bon Giorno om het zaakje beter gevuld te laten lijken behoort bij dezen tot het verleden.
 • Te veel en vooral te lange saunabezoekjes de spermaproductie ook geen goed doen? De warmte tast de spermaproductie aan. De testikels van een man hangen niet voor niets buiten het lichaam, zo blijven ze koel en dat moet ook zo blijven.

 

Bericht voor de man

Beste Jan (of hoe je ook mag heten),

Zoals we hiervoor al zeiden, zijn er een paar dingen die jij kunt doen of laten. Droom je ervan om de nieuwe Lance Armstrong te worden, dan hebben we een droevige mededeling voor je: intensief fietsen (als ook drugsgebruik overigens) beïnvloedt de spermakwaliteit (en dan bedoelen we niet op een positieve manier). Waarmee we heus niet willen zeggen dat je dan maar een abonnement op de lokale bieb moet nemen. Wie weet is er een leuke alternatieve sport en is dit het moment om je daar eens in te verdiepen. Want intensief fietsen is dan misschien niet de uitgelezen zaadbevorderende sport, een fit lichaam is wél gunstig, dus sporten op zich is wel van belang.

En ben je toevallig ietwat aan de zware kant? Ga dan wat gezonder leven, zodat je wat kilootjes kwijtraakt. Te zware (niet fitte) mannen produceren niet alleen minder sperma, maar hun zaad bevat ook meer cellen met dna‑schade. Onderzoekers stellen dat een verstoorde hormoonbalans een mogelijke reden is voor deze verminderde zaadkwaliteit. Maar je kunt nog veel meer dingen doen om je sperma gezond te houden, zoals niet roken en niet te veel drinken. We hebben hier tips en weetjes over opgeschreven, dus die zou je eens rustig kunnen doorlezen, zodat het goede nieuws je niet ontgaat: de schade is namelijk nog niet geleden, je krijgt een herkansing! Het mooie is namelijk dat jij elke drie maanden spiksplinternieuw zaad krijgt aangeleverd.

 

De zaadtest

De gemiddelde man ejaculeertper keer ongeveer 2 tot 5 milliliter sperma (een vingerhoedje vol), dat normaal gesproken tussen de honderd en driehonderd miljoen zaadcellen bevat. Het is zeer waarschijnlijk dat een man netjes binnen deze norm valt. Wil je het nou zeker weten en stress door onzekerheid voorkomen, dan bestaat er een eenvoudige, discrete thuistest om zijn zaad aan een onderzoek te onderwerpen (hier en hier te koop). Voor de vrouwen: misschien is het wel handig als je jouw Jan hiervan op de hoogte brengt, voordat hij zo’n thuistestje op zijn hoofdkussen aantreft. Hij kan het namelijk ook opvatten als een motie van wantrouwen, en in dat geval zijn we bang dat er nog weleens een eisprong of twee overheen gaat voordat jullie weer samen tussen de lakens belanden.

Bedenk wel dat een thuistest geen garantie geeft dat je snel zwanger raakt. Maar als het een geruststelling voor jullie is dat Jans sperma voldoende zaadcellen per milliliter bevat, dan loont dat de genomen moeite nu al. En dan is het nog maar afwachten of ze ook kunnen zwemmen.

 

En nog een bericht aan de man

Beste Jan (of hoe je ook mag heten),

We moeten het even met je hebben over de zaadtest. Deze kun je tegenwoordig namelijk ook gewoon thuis doen. Zie jij jezelf al staan met het testje in de ene hand en je piemel in de andere? Wij ook. Desalniettemin begrijpen we dat dit niet je favoriete manier van klaarkomen is, maar misschien kun je van de gelegenheid gebruikmaken en je vrouw zover krijgen dat ze je (met) een handje helpt? Daar is ze vast meer dan toe bereid. In dat geval is het een leuke en eigenlijk best eenvoudige manier om iets over je eigen zaad te weten te komen!

 

Wil je meer weten over zwanger worden en álles maar dan ook álles wat daarbij komt kijken? Koop dan ons boek D’r Op of D’r Onder. Te koop bij bol.com en in alle boekhandels. 

 

 

 

Reageer op artikel:
Wat je moet weten over sperma als ‘jullie’ zwanger willen worden
Sluiten