Redactie
Redactie Zwanger worden 18 feb 2019

Niet alleen de man verantwoordelijk voor geslachtsbepaling!

Er wordt altijd gezegd dat de man het geslacht bepaalt, maar de man is helemaal niet alleen verantwoordelijk voor de geslachtsbepaling. Hij speelt weliswaar een hele belangrijke rol in het geheel, maar niet alle eer (dan wel schuld) kan bij de man worden neergelegd. Het klopt dat de man zijn zaadcel met X- dan wel Y-chromosoom laat versmelten met de eicel (check het * onderaan voor een mini-biologieles), maar hij bepaalt niet wélke van de miljoenen cellen die hij geloosd heeft de eicel als eerste bereikt.

Dat doen de zwemmers toch echt zelf. En die zwemmers zijn toch echt een beetje te coachen. Er bestaan namelijk heel wat onderzoeksresultaten die erop wijzen dat bepaalde methoden het geslacht kunnen beïnvloeden. Hoewel niet alle artsen en vruchtbaarheidsexperts even enthousiast zijn over onderstaande bevindingen, willen we ze toch met je delen.

Bewezen: sokken aan tijdens seks zorgt voor grotere kans op zwangerschap

Factoren die geslacht mede beïnvloeden

Medische ingrepen

Sowieso is het in sommige landen mogelijk om met bepaalde medische ingrepen het geslacht van het kindje te bepalen. In Nederland echter niet, tenzij er sprake is van erfelijke, geslachtsgebonden aandoeningen.

 

Jongen versus meisje

Het blijkt dat de kans op een jongetje in het algemeen net wat groter is (52%) dan de kans op een meisje (48%). Dat komt doordat mannelijke zaadjes wat sneller zwemmen dan de vrouwtjes. Zo kan hebben jongetjes een grotere kans om als eerste de finishlijn – de eicel – te bereiken. Ook is de levensvatbaarheid van een mannelijk embryo (dat is dus niet de zaadcel, maar een stadium verder) groter.

 

Kansberekening

Ook blijkt dat als jullie al twee kinderen van hetzelfde geslacht hebben, de kans op weer een kindje van datzelfde geslacht nóg groter is dan bij een eerdere zwangerschap.

 

Timing

De timing van de daad is wel degelijk van belang. Voor een jongetje is het het beste het vlak voor of op het moment van de eisprong te doen, omdat die mannelijke zaadjes dus nou eenmaal sneller zwemmen. Meisjes zouden dan misschien iets trager zijn, maar wel sterker: zij overleven weer wat langer en hebben daarmee zelfs nog kans op de hoofdprijs als er een paar dagen voor de eisprong al is gesekst.

 

(Vaginaal) klimaat

Hoe zuurder het vaginale klimaat (de zuurgraad in de vagina), hoe groter de kans op een meisje zou zijn. Er zijn zelfs vrouwen die alleen maar zure dingen eten om zo de zuurgraad wat op te krikken.

En niet alleen een vaginaal klimaat, maar ook het buitenklimaat en dan met name de klimaatverandering speelt volgens onderzoek een rol.

 

Standjes

De standjes waarbij de man zo diep mogelijk kan penetreren verhogen de kans op een jongen. Op z’n hondjes, dus. Een diepe penetratie brengt het zaad het dichtst bij de baarmoedermond, waardoor de snelle mannelijke zaadcellen een voorsprong krijgen en hun weg door de ‘zure’ vagina korter is. Aan de andere kant, bij minder diepe penetratie zal het zaad een langere weg moeten afleggen naar de baarmoeder, waardoor de langzamere, maar sterkere vrouwelijke zaadcellen in het voordeel zijn.

 

Tedere seks versus ruige seks

Ook wordt er weleens gezegd dat ruige seks jongetjes maakt en lieve, tedere seks meisjes…

 

Orgasme

Als de vrouw klaarkomt, kan dat de mannelijke zaadcellen een betere kans geven. Tijdens het orgasme komt er extra vocht vrij uit de baarmoedermond, waardoor de binnenkant van je vagina minder zuur wordt. De mannelijke zaadcellen kunnen volgens deze theorie dan beter overleven, waardoor de kans groter is dat ze het eitje levend bereiken. Voor een zoon is het dus het beste als de vrouw vlak vóór de man klaarkomt. De samentrekkende bewegingen van je baarmoeder begeleiden vervolgens het zaad naar de eileiders. Liever een meisje? Dan kun je als vrouw dus rustig je boodschappenlijstje doornemen tijdens de daad om te voorkomen dat je klaarkomt.

Een kind met twee geslachten

Beroep

Er zijn beroepen die invloed kunnen uitoefenen op het geslacht van de zaadcellen. Zo zouden radiologen, die in contact komen met radioactieve straling, en tuinmannen, schilders of mannen die in (chemische) fabrieken werken of met chemische stoffen werken meer kans hebben op dochters. Stress, roken en te hete temperaturen zijn ook niet goed voor de kwaliteit van het zaad. Maar als het zaad er niet al te hevig onder lijdt, dan meisjes het allerminst.

 

Dieet

Men zegt dat een zoutarm dieet en het nuttigen van veel zuivelproducten de kans op een meisje zouden vergroten (met kaas als uitzondering, omdat dit weer veel zout bevat), net zoals veel fruit, groente en rijst. Voeding die rijk is aan kalium en zout zou de kans op een jongetje juist weer vergroten.

 

Erfelijkheid

Onderzoekers van de universiteit van Newcastle in Groot-Brittannië hebben ontdekt dat de kans op een zoon of dochter erfelijk is bepaald. Dat komt doordat de hoeveelheid X- en Y‑chromosomen in het sperma van de man erfelijk bepaald zijn. De een wordt geboren met een even aantal, anderen hebben juist een overvloed aan Y‑chromosomen in hun zaad, en weer anderen maken juist veel X‑spermacellen aan. Dan wordt er gekeken naar het aantal broers en/of zussen van de man. Heeft hij meer zussen dan broers, dan is de kans op een dochter groter. Heeft hij meer broers dan zussen, dan is er wellicht een zoontje in aantocht. Een beetje wankele graadmeter als je het ons vraagt, want wat nou als de man enig kind is? Daarbij komt ook nog dat geen enkele man met alleen maar X- of Y‑chromosomen geboren wordt… En dan gaat dus weer de strijd van sterker-sneller op.

 

* Voor alle duidelijkheid nog even een kort biologielesje: bij het verwekken van een kind wordt het erfelijk materiaal van de man met dat van de vrouw gecombineerd. Ze dragen dus allebei geslachtschromosomen bij. Alleen, de vrouw beschikt alleen maar over X‑chromosomen en de man over zowel X- als Y‑chromosomen. Zit er in de zaadcel die als eerste het eitje bereikt een X‑chromosoom, dan betekent dit dat er een dochtertje is verwekt (xx). Bereikt een spermacel met een Y‑chromosoom als eerste het eitje, dan betekent dat: een zoontje (xy).

 

Het beste moment van de dag om een ‘kindje te maken’

Reageer op artikel:
Niet alleen de man verantwoordelijk voor geslachtsbepaling!
Sluiten