Slaapkamercriteria: waar moet een babykamer allemaal aan voldoen?

Slaapkamercriteria voor een veilige babykamer

 

Wieg of ledikant

Het begint al voordat de baby er goed en wel is: laat je hem de eerste maanden in een wieg slapen? Deze zijn relatief klein en meestal te gebruiken tot je baby een maand of vier is. Of koop je een ledikant? Die gaat wat langer mee, tot een jaar of drie, en zijn dus ook wat groter. Leg je de baby bij jullie op de kamer of in zijn eigen kamertje? Hoewel het een veilig gevoel geeft je baby dichtbij je te hebben (en dat door deskundigen ook aanbevolen wordt), is wakker worden van ieder smakje, kreuntje of zuchtje niet echt nachtrustbevorderend. Kies wat bij jullie past.

Top 8 meegroeiledikanten

 

Algemene veiligheidseisen

Maar, dan zijn er ook nog de veiligheidsvoorschriften. Hoewel de veiligheidseisen door de jaren heen lijken te blijven veranderen, hierbij toch een paar algemene tips.

 

Zijwanden luchtdoorlatend

Gebruik een bedje waarvan de zijwanden luchtdoorlatend. In geval van een spijlen bedje moeten de spijlen 4,5 tot 6,5 cm van elkaar vandaan staan.

Matras

Koop een stevig, goed passend matras (zodat je baby niet vast kan komen te zitten tussen de matras en de zijkant van het bedje).

 

Slaapzakje

Het veiligste is om je baby in een slaapzakje te laten slapen. In een slaapzakje kan hij zich eigenlijk niet vastwoelen, komt hij niet snel bloot te liggen en ishet moeilijker voor een babyom zich om te rollen. Je hebt van verschillende merken seizoenslaapzakjes (bijvoorbeeld Puckababy). Deze bestaan uit verschillende, los te halen lagen: voor elk seizoen van het jaar een geschikte dikte. Belangrijk is een juiste maat te kopen. De mouwen en het gat voor het hoofd mogen niet te groot zijn, want dan kan hij in de slaapzak schieten. Er bestaan ook kleine slaapzakjes voor de pasgeboren baby’s.

In ieder geval geen donzen dekbedje gebruiken de eerste twee jaar, dat is veel te warm. En omdat het los zit, kunnen ze zich eronder woelen, wat de ademhaling in gevaar kan brengen.

Mocht je een dekentje in combinatie met een lakentje willen gebruiken de eerste maanden, totdat hij kan omrollen, zorg dan dat het dekentje lang genoeg is, zodat je tenminste 15cm onder het matras kunt wegstoppen.

 

Toedekken

Als je je baby onder een dekentje en lakentje laat slapen, zorg er dan voor dat, als je hem toedekt zijn voetjes de onderkant van het bedje raken, dus tegen de spijlen of onderkant.  Zo kan hij zich nooit naar beneden onder de dekens woelen, maar alleen naar boven toe, boven de dekens uit. En dek je baby zo strak mogelijk toe onder het dekentje en lakentje. Dus geen losliggende dekens.

 

Ideale temperatuur

De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 18°C. Dat klinkt misschien koud, maar in zijn pyama en slaapzak of onder zijn babydeken is dit de gangbare temperatuur.

 

Op de rug

Er wordt aangeraden een baby op zijn rug te laten slapen, omdat ze misschien in een zij-ligging onbedoeld kunnen doorrollen op hun buik. Dat kan gevaarlijk zijn als het nekje nog niet sterk genoeg is om de neus uit het matras te houden. Probeer wel het hoofdje bij iedere slaapbeurt om en om naar links en dan weer naar rechts te leggen, dit om een plat achterhoofd te voorkomen. Beginnen zich door de rugligging toch nog tekenen van een plat achterhoofd te tonen, dan kun je bij een babyspeciaalzaak speciale driehoekjes kopen die je vóór en achter jebabylegt, zodat hij niet kan doorrollen. Veel op zijn buikje leggen – wanneer de baby wakker is en jij erbij bent – helpt ook tegen een plat achterhoofd. Wij zeggen: voorkomen is beter dan genezen.

 

Niet tussen jullie in

Waarschijnlijk onnodig te zeggen dat het af te raden is om je baby tussen jullie in te leggen in bed. Stel dat je hem onbedoeld een elleboogje geeft of erger nog, per ongeluk bovenop ‘m rolt.

 

Rookvrije kamer

En nog een voor de hand liggende: zorg ervoor dat het kamertje van je baby en liever nog je hele huis rookvrij is (vanwege vergroot risico op wiegendood). En zet het raam lekker vaak open om te luchten. Denk er wel aan dat hij beter niet op de tocht kan liggen, dit is meestal het geval als zowel het raam als de deur open staan.

 

Goede grodijnen

Zorg voor lekkere dikke gordijnen, zodat je baby niet bij de eerste zonnestraal denkt dat de dag is begonnen. Ook voor de middagslaapjes is het lekker als het wat donkerder is in de kamer, dat geeft meer rust en zorgt ervoor dat je baby weet dat het weer slaaptijd is.

 

Ook interessant betreffende slaap zijn de volgende artikelen:

De co-sleeper: samen met je kindje slapen, alleen niet in hetzelfde bed

De sleutel tot het succes van een goed slaapje

Reageer op artikel:
Slaapkamercriteria: waar moet een babykamer allemaal aan voldoen?
Sluiten