Redactie
Redactie Baby 19 jan 2021

De co-sleeper: samen met je kindje slapen, alleen niet in hetzelfde bed

Er is heel wat te doen om samen met je kindje te slapen. Je hebt voorstanders en tegenstanders. Het is goed voor de bonding, je kindje voelt zich veilig en geborgen en je bent er snel bij mocht hij of zij een kik geven. Maar samen in een bed slepen, daar zitten ook absoluut grote gevaren aan. Daarom is er de co-sleeper. Samen met je kindje slapen, alleen niet in hetzelfde bed. 

 

De co-sleeper

Wat moet je je eigenlijk bij een co-sleeper voorstellen? Een co-sleeper is een wiegje dat je naast je bed kunt zetten. Waarbij je de (lange) rand van het wiegje omlaag (of in) kunt klappen zodat je met meer gemak je baby uit zijn wiegje kunt pakken, kunt voeden of troosten. Er zijn ontelbaar veel soorten, dat maakt de keuze meteen ook lastig. Daarom hier wat puntjes van aandacht waar een co-sleeper toch wel aan zal moeten voldoen wil het een nut dienen…

 

Aandachtspunten

–       De opstaande zijkant die grenst aan het jullie bed moet je omlaag kunnen klappen op het moment dat je de baby wilt voeden. Hij moet dus niet de hele nacht omlaag staan.

–       Het is handig als de co-sleeper verstelbaar is of op z’n minst op exact dezelfde hoogte als jullie bed is te zetten. Anders heb je er nog weinig aan.

–       Het is een pre als je het schuin kunt zetten met het hoofd wat hoger dan het voeteneind. Fijn in geval van reflux of bij verkoudheid en oorpijn.

–       Een wiegfunctie is top, zodat je met een hand – half slapend – je baby in slaap kunt wiegen.

–       Net zoals wieltjes onder de co-sleeper, ook fijn. Zodat je hem ook eens zomaar naast het bed van je partner kunt zetten (maar bij stilstand de rem er weer opzetten hè).

–       Sommige co-sleepers hebben een zijkant die kan worden opengeklapt en dus als bruggetje tussen het wiegje en jullie bed kan worden gebruikt.

–       Een bedje wat eenvoudig meegenomen kan worden naar oma en opa (of wie dan ook) is altijd handig.

–       Een goed betaalbaar matrasje zit niet altijd in de prijs inbegrepen.

 

Let op

Een co-sleeper is ideaal voor sommigen onder ons, maar zorg altijd dat je de zijkant weer omhoog klapt of vastklikt. Want ook al staat hij netjes tegen je bed aan, als je baby jouw of Jan zijn bed inrolt, kan hij verstrikt of onder de dekens raken. En dat is levensgevaarlijk.

 

Niet handig als…

Als jij juist van ieder zuchtje of kreuntje wakker ligt dan is een co-sleeper misschien helemaal niet zo verstandig om op je kamer te nemen. Voel je dan vooral niet schuldig je kindje gewoon lekker rustig in zijn eigen kamertje te laten slapen. We zijn er allemaal groot op geworden, toch?

Geïnteresseerd?

Kijk dan hier, hier en hier voor perfecte, veilige co-sleepers!

 

Wil je meer weten over het wel en wee van je baby? Wij hebben een ‘baby-handleiding’ geschreven. Waarin we niet zeggen hoe je het allemaal móet doen met je baby. Dat zou ook niet kunnen, want ieder kindje, iedere ouder, iedere situatie is anders… en daarbij, wij doen ook maar wat 😉 Maar waarin we wel beschrijven hoe je het zou kúnnen doen, met tal van mogelijkheden per onderwerp (bijvoorbeeld slapen, voeding, verzorging, etc.). Het boek heet BUSKRUIT met MUISJES en is een bestseller, dus heel wat ouders gingen je voor en noemen het hun ‘baby-bijbel’. Dat vinden we het mooiste compliment. 

Ook iets voor jou misschien? Kijk dan hier voor meer informatie.

Reageer op artikel:
De co-sleeper: samen met je kindje slapen, alleen niet in hetzelfde bed
Sluiten