Redactie
Redactie Baby 30 nov 2018

Baby’s regeldagen en peuter’s sprongetjes: alles wat je erover wilt weten

Wat je wilt weten over regeldagen en sprongetjes…

 

Is jouw kindje normaal gesproken een engeltje, allergemakkelijkst en vrolijk? En lijkt hij of zij ineens in een drammerige, huilerige, ongezellige chagrijn te zijn veranderd? Geen zorgen. De kans is bijzonder groot dat er regeldagen of sprongetjes in het spel zijn. Het goede nieuws: geef het een weekje, daarna worden ze weer gewoon de oude.

Maar we kunnen ons voorstellen dat je best wil weten waar die regeldagen en sprongetjes vandaan komen. Én waar ze goed voor zijn. Daarom wat informatie…

Eerste Hulp bij krampjes: tips & tricks

Regeldagen

Regeldagen. Technisch gezien betekent het: je kindje groeit gigantisch snel en hard het eerste jaar. Harder dan ze de rest van hun leven zullen doen (op de groei in de baarmoeder na dan). De eerste 4/5 maanden verdubbelen ze hun geboortegewicht, na een jaar is hun geboortegewicht verdrievoudigd!

Gelukkig zetten wij mensen deze ontwikkeling niet voort de rest van ons leven, dan zouden we allemaal tientonners zijn. Maar met dit gegeven en die enorme groei, kun je je voorstellen dat daar lichamelijk nogal wat bij komt kijken én dat je kindje daar last van kan hebben.

Inhakend op dat laatste gegeven, betekent regeldagen in praktische zin dus: dagen waarop je baby (extra) huilerig is en hij het door jou zorgvuldig opgebouwde ritme aan z’n laars lapt omdat hij meer wil eten dan je gewend bent. Je baby heeft meer behoefte aan eten, omdat hij dus midden in een groeispurt zit of omdat er eentje aan zit te komen.

 

Regeldagen strak geprogrammeerd

Alsof hij geprogrammeerd is, vinden deze regeldagen over het algemeen plaats:

  • op dag 9/10 (anderhalve week oud)
  • in week 3
  • in week 6
  • bij 3 maanden oud
  • 4 maanden oud
  • en bij 6 maanden oud

Huilt je baby rondom deze periode meer dan je lief is, dan kun je de schuld met een beetje geluk afschuiven op een regeldag. Na een paar dagen is alles meestal weer bij het oude, hoewel er baby’s zijn die er een regelweek van maken…

 

Wat te doen

In het geval van regeldagen is het wellicht beter voor je kleintje (en voor jou) om toe te geven aan zijn behoeften. Je baby zal je er dankbaar voor zijn en ook je borsten, mocht je borstvoeding geven. Borsten hebben het namelijk nodig aan het werk gezet te worden om de hoeveelheid melkproductie op te voeren. Want weet: vooral baby’s die borstvoeding krijgen, hebben last van regeldagen. Baby’s die kunstvoeding krijgen en toch regeldagen lijken te hebben, mag je een klein beetje meer geven dan de hoeveelheid die je normaal gesproken geeft. Maar niet te veel, in elk geval nooit meer dan op dat moment voor zijn gewicht is toegestaan.

 

Sprongetjes

De regeldagen van je baby zijn voornamelijk gebaseerd op de behoefte aan meer voeding. Maar dan is er ook zoiets als ‘sprongetjes’.

Sprongetjes hebben niet zozeer met eetbehoefte te maken, maar juist met de hersenontwikkeling van je baby’tje. En het spijt ons te moeten zeggen dat ook deze regelmatig terugkerende momenten niet ongemerkt voorbij zullen gaan. Ten tijde van een mentaal sprongetje is je baby’tje vaak huilerig, hangerig en boos, op het gefrustreerde af (omdat ze nog nèt niet kunnen wat ze wel al graag zouden willen kunnen).

Veel moeders maken zich zorgen of het ooit nog goed komt met hun baby, maar over het algemeen duurt het slechts een dag tot een week… Troost je met de gedachte dat het een goed doel dient.

 

Voor zowel regeldagen als sprongetjes geldt dus: uitzitten die paar dagen tot een week.

Hoe je het makkelijker kunt maken? Lekker veel knuffels en kusjes: een flinke portie van het gelukshormoon overdragen voor jullie allebei. Daar wordt iedereen toch alleen maar beter van?

 

Wil je meer lezen over sprongetjes? Lees dan de ervaring van deze moeder. 🙂

Reageer op artikel:
Baby’s regeldagen en peuter’s sprongetjes: alles wat je erover wilt weten
Sluiten