De mooie kerstplant die stiekem heel veel schade kan aanrichten

Kerst is natuurlijk een super gezellige periode, maar helaas ook voor kinderen niet altijd de meest veilige periode van het jaar… Zo is er bijvoorbeeld de prachtige kerstster. Had jij enig idee dat deze in al haar mooiheid zoveel schade kan aanrichten?

 

Kerstgevaar

Een kerstboom met ballen kan nog wel eens voor pijnlijke momenten zorgen. Met dank aan de naalden van de boom die uitvallen en kruipen niet altijd even leuk maken, of een bal die eruit en kapot valt… Oplossing: kunstboom en alles behalve glazen kerstballen. Ook een risicootje: openhaard vuurtje dat net iets te aantrekkelijk is voor kinderen, brandwonden als gevolg van vuurwerk of gourmetstellen.

 

De kerstster

Maar er is nog een gevaarlijke kerstversiering die vaak over het hoofd gezien wordt. De kerstster. De ultieme kerstplant met haar mooie, rode bladeren. Ze is niet alleen mooi, maar ziet er ook nog eens erg appetijtelijk uit. Het is er zo eentje die kinderen het proberen van een hapje waard vinden. Meestal, zeker als je kind er maar weinig van gegeten heeft, kan het niet zoveel kwaad. Hij zal hooguit buikpijn en/of diarree krijgen en misselijk kunnen worden, maar het probleem is dat je niet altijd weet hoeveel er nou precies in is gegaan. Want mócht je kind het ook nog eens echt lekker gevonden hebben en meerdere blaadjes gegeten hebben, kan het écht gevaarlijk zijn.

Wat te doen als je kind de verleiding niet heeft kunnen weerstaan?

  • In eerste instantie is het zaak om eventueel achtergebleven delen van de plant uit zijn mond te peuteren of verwijderen. Een nat washandje kan hierbij helpen.
  • Indien mogelijk moet je hem proberen te laten overgeven.
  • Laat hem in ieder geval veel water drinken om dat wat het lichaam binnen is gekomen zo veel mogelijk te verdunnen.
  • Voel je vervolgens níet bezwaard de huisarts te bellen. Hij of zij kan je vertellen of het niet toch nodig is om naar het ziekenhuis te gaan voor verdere behandeling. Wat goed het geval kan zijn! Dus vergeet niet: je kunt beter een keer te vaak bellen dan een keer te weinig…

 

Alles in één klein boekje

Dit is slechts een klein stukje uit ons boek BUSKRUIT met EHBO, alles wat je als ouder moet weten over ziekte en pijn, groot of klein. Hierin wordt alles, maar dan ook echt alles besproken dat een kinderlichaam kan treffen: kinderziekten, kinderongemakken of het meer heftige werk… Een must have voor ieder gezin met (jonge) kinderen. Iets voor jou? Koop hem dan bij KNV EHBO of bij Bol.com.

Reageer op artikel:
De mooie kerstplant die stiekem heel veel schade kan aanrichten
Sluiten