Kerst met kinderen (hoe houd je gezellig, leuk en veilig)

Van Sint naar Kerst. Is de spanning van de komst van Sinterklaas achter de rug (met alle slapeloze nachten, veel te vroeg startende ochtenden en stuiterende kinderen)? Dan is het nog steeds niet gedaan met de pret. Sinterklaas is nog niet uitgezwaaid of de kerstballen kunnen worden afgestoft en de boom opgetuigd. Kerst staat voor de deur! En daar hebben we nog wel wat over te vertellen…

Een (veilige) kerstboom

Heb je nog kruipende kinderen of prille lopers, dan is het – misschien is het vloeken in de kerk – geen gek idee om een kunstkerstboom te kopen. Een nepper ja. Maar schrik niet, tegenwoordig heb je kunstbomen die nagenoeg niet van echte zijn te onderscheiden. Met als groot voordeel dat ze geen naalden verliezen. Kijk hier maar eens. Je kleine zal je er bijzonder dankbaar voor zijn. Zo kan hij zonder bang te zijn voor dennennaalden op handen en knieën door de woonkamer kruipen.

 

Herhaling is de sleutel naar succes

En als hij al een poging doet om te gaan staan, dan heeft deze kleine Columbus er natuurlijk nog geen idee van dat de boom niet zo stevig op zijn stam staat. Met als gevolg dat hij zo over hem heen valt, met ballen en al. Dus zet de boom stevig vast. En maak je kleintje, zo jong als hij is, steevast duidelijk dat hij niet in de buurt van de kerstboom mag komen. Herhaling is de sleutel naar succes. Want vergeet niet: niet alleen de boom, maar ook die mooie lichtjes en glinsterende kerstballen hebben een behoorlijke aantrekkingskracht.

 

Kerstversiering

Daarom: koop plastic kerstversiering. Die kunnen weinig schade aanrichten. (We zeggen weinig, want er zijn kinderen die het toch voor elkaar krijgen). Ook hierin heb je ieder jaar weer een uitgebreider assortiment. Er zijn echt heel leuke opties die niet onder doen voor een glazen bal. En wat denk je van stoffen kerstengeltjes, sterretjes of hartjes of kindvriendelijke dennenappelversiering? Trek eventueel een paar uurtjes uit om naar een tuincentrum in de buurt te gaan. Daar heb je vaak mooie grote afdelingen met prachtige kindvriendelijke kerstversiering. Is nog een leuk uitje ook! Niet alleen voor jou, maar minstens zo leuk voor je kleine. Er is daar zó veel moois te zien voor ze.

 

De giftige kerstster

Wist je trouwens dat de plant ‘kerstster’ (die typische kerstplant met die rode blaadjes) echt hartstikke giftig is? Mocht je kleine kindjes hebben die nog van alles in hun mond stoppen, dan is het een absolute aanrader deze plant niet in huis te halen. Die tijd komt wel weer. Lees er hier alles over!

De mooie kerstplant die stiekem heel veel schade kan aanrichten

De kerstboom optuigen

Kinderen vinden het heerlijk om een kerstboom op te tuigen. Hoe kleurrijker, bonter en hoe meer fratsen, hoe mooier (… in hun ogen). Kinderen vanaf een jaar of vier en ouder kunnen hier zomaar een paar uur zoet mee zijn. Maar het is ook een heerlijk familiemomentje*. (Mocht je nog kerstkaarten willen versturen, pak dan nu je kans, het kan een behoorlijk knusse foto opleveren). Lampjes uit de knoop halen en in de boom hangen is wellicht meer een klusje voor een volwassene, maar daarna kunnen de kinderen los. Of de boom zo symmetrisch ‘ingekleurd’ wordt als jij het liefst zou willen, dat is de vraag. Maar gegarandeerd dat zij het wel de mooiste boom vinden.

* Gezellig kerstmuziekje voor kinderen op de achtergrond erbij…

 

Eetbaar spul in de kerstboom

En wat is een boom zonder kerstkransjes of zuurstokjes? Voor kinderen zijn de kransjes en zuurstokken de kers op de taart. Hang ze hoog genoeg, of maak duidelijke regels omtrent de kransjes, dan hangen ze waarschijnlijk wel een tijdje. Trouwens… je hebt tegenwoordig ook chocolade kerstballen en kerstversiering. Hoe leuk!? En voor die kleintjes echt niet zichtbaar dat het eetbaar is.

 

Cadeaus

En om het af te maken: cadeaus onder de boom. Heb je je kerstinkopen nog niet gedaan? Het is aan te raden dit tijdig te doen, wil je jezelf last minute-stress besparen. En ook om te voorkomen dat de grootste wens van je mini niet waar gemaakt kan worden.

Het staat ook zo gezellig, die ingepakte cadeaus onder de boom. Nu alleen hopen dat de spanning niet te groot wordt voor je kinderen, want het is natuurlijk wel een vette worst die je ze voorhoudt. Als je kind nog erg klein is, is het wellicht een te grote kwelling en is het beter om de cadeautjes nog even achterwege te laten. Kies je er toch voor om de cadeaus al dagen (of weken) van tevoren uit te stallen? Dan zullen je wc-bezoekjes in deze periode sterk ingekort moeten worden óf jullie moeten om de beurt ‘de wacht’ houden…

Ben je bang dat echte cadeaus de Kerst niet zullen halen? Dan kun je samen met je kroost ook een paar schoenendozen mooi inpakken. Leg ze onder de boom als versiering en op het moment suprême wissel je de ingepakte dozen in voor echte cadeaus.

 

Beste papa,

Kom jij er meestal maar bekaaid vanaf als het om het optuigen van de kerstboom gaat? Meestal omdat je vrouw dit klusje alweer op zich heeft genomen, of denkt het beter te kunnen… of om wat voor andere reden dan ook? Dan hebben we voor jou een andere (veel leukere en belangrijkere!) rol in het Kerstboom-verhaal. Wil je er echt iets leuks van maken? Nog voordat de versiering goed en wel uit de doos is gehaald? Kijk dan hier voor locaties in Nederland waar je niet alleen je eigen kerstboom mag uitkiezen maar ook mag omzagen. Als dat geen mooie manier is om in de kerstsfeer te komen…?

 

Kerststal

Trouwens… vergeet de kerststal niet (er zijn zó veel leuke te koop)! Liefst een niet-breekbare. Voor kinderen zijn het ‘gewoon’ een setje mensen bij elkaar met wat boerderijdieren in een leuke schuur. Hartstikke leuk speelgoed dus. Maar als je even de tijd neemt om het samen klaar te zetten en vertelt over het kerstverhaal en wie wie is, dan gaat Jan junior er misschien zomaar op een andere manier naar kijken. En gunt hij het kindeke Jezus en zijn pas bevallen moeder hun verdiende rust.

 

Wil je je kinderen op een leuke manier het kerstverhaal bijbrengen? De moderne klassieker Kerstmis van Dick Bruna een leuk en duidelijk boekje voor jong en oud. Of check voor meer leuke kerstverhalen voor kinderen de TOP 10 Kerstverhalen voor kinderen van Littles List. Top-tips!

 

Kerst met de familie

We hebben een paar tips voor je om het gezellig te houden. Want hoe tegenstrijdig dit ook mag klinken met de kerstgedachte, het is niet zomaar gezegd dat dit een diner wordt zonder strubbelingen. Maar wellicht wel als je de volgende tips in overweging neemt:

Eet op tijd

Plan het diner niet te laat in, in ieder geval niet veel later dan het gebruikelijke tijdstip voor het avondeten. Als ze honger hebben, of het wordt te laat op de avond, dan zijn ze meestal niet op hun gezelligst.

Lunch

Vanwege dezelfde redenen is het misschien zelfs de moeite waard om een kerstlunch in plaats van een kerstdiner te overwegen.

Houd het kort

Laat het niet te lang duren: kinderen kunnen nou eenmaal niet lang aan tafel stil blijven zitten. Alle tijd en moeite die je in vijf gangen zal stoppen weet de jongere garde nog niet helemaal te waarderen.

Wissel

Wat ook goed werkt is om zelf aan het voorgerecht te beginnen wanneer de kinderen hun hoofdgerecht eten. Zodoende kun je de kinderen in bed leggen of voor een leuke (kerst)film zetten als de ouders aan het hoofdgerecht beginnen.

Maak het kindvriendelijk

Zorg voor een kindvriendelijk diner. De meeste kinderen (en veel volwassenen) doe je niet zo’n groot plezier met een stuk wild, mocht je dat al op het menu willen zetten. Gourmetten daarentegen valt bij bijna alle kinderen in de smaak. Maar ouders, blijf erbij, want je wilt natuurlijk niet dat jouw mini-me met brandwonden op de eerste behulp belandt.

Grote tafel, kleine tafel

Als je zus met man en kinderen ook aanschuiven zou je een tafel voor de kinderen en een tafel voor de grote mensen kunnen maken. Veel kinderen vinden dit fantastisch en vaak letten de grotere kindjes wel een beetje op de kleintjes. Het geeft ze in een gevoel van vrijheid en het is vaak iets wat ze lang bij blijft.

Twee shifts

Mocht je kerst geen kerst vinden zonder een uitgebreid diner met een goed stuk wild, een goed gesprek en natafelen tot laat in de avond? Overweeg dan n om de kinderen eerst te laten eten en het diner voor de volwassenen op een later moment starten. Kinderen blij, volwassenen blij! Huur, koop of download een leuke kerstfilm voor de kinderen en zet deze aan zodra het kerstdiner voor de volwassenen begint. Zo vergroot je de kans op een goed gesprek. Want hoe leuk en lief jij je humpies ook vindt, daar denken ome Joop en tante Greet misschien anders over.

 

FIJNE KERST TOEGEWENST!

 

NB: Wil je meer weten over allerlei mogelijke feesten met kinderen? Verjaardagen, babyshowers, Sinterklaas, Pasen, etc, etc… dan is ons boek HELP, HELP, HOERA iets voor jou! Alles wat je wel (en niet) wilt weten over feestjes met kinderen staat hierin beschreven. Boordevol tips, weetjes, handigheidjes, feest-ideeën, noem maar op. Super leuk kerstcadeautje! 🙂

Reageer op artikel:
Kerst met kinderen (hoe houd je gezellig, leuk en veilig)
Sluiten