Hoeveel Oliviers of Emma’s heb jij in de klas?

William Shakespeare: What’s in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet.”

Een naam uitkiezen is natuurlijk een belangrijk ‘dingetje’ wanneer jullie een kindje verwachten. Het ene stel is er meteen uit, want moeders gebruikte deze naam al voor haar poppen vroeger. Andere aanstaande ouders willen per se een familielid vernoemen en weer anderen willen eerst het kindje zien voordat ze ‘het’ een naam kunnen geven. Dan zijn er nog stellen die het niet eens worden en voor de gulden middenweg kiezen.
Zo wil moeders graag Felicia en vaders vindt Faye leuker met als resultaat de naam Felicia, maar er wel bij vermeld dat de roepnaam ‘Faye’ wordt (altijd leuk om een paar jaar later te kijken wie de wedstrijd gewonnen heeft), of het wordt op die manier een dubbele naam: Sophie-Marie, of Careline (een mengseltje van Carla en Caroline).

Zelf houd ik niet van ingewikkelde namen, waarvan het kind tot zijn of haar drie-en-tachtigste zijn of haar voornaam drie keer moet herhalen en uitleggen waar deze naam vandaan komt. Maar aan de andere kant zijn die namen wel origineel, want we kunnen moeilijk allemaal onze kinderen ‘Jan’ of ‘Anne’ noemen. En natuurlijk zit er een hele hoop tussenin. Je kunt vaak bij het horen van bepaalde namen de ouders meteen in een bepaalde leeftijdscategorie plaatsen.
Zo was een hele tijd Julia, Fien of Julius enorm populair. Toen Olivia of Sem, Mees of Pippa en nu hoor je weer heel veel de namen James, Jack of Lola en toen ik klein was hoorde je vooral Caroline, Stephanie, Joost of Diederik. En dan was er nog het tijdperk van de namen Storm, Lente of Splinter.

Maar gelukkig blijven sommige namen altijd ‘in’. Zo zitten er bij al mijn kinderen minstens één Emma, Olivier of Alexander in de klas en soms wel meer.

Zelf moest ik even slikken toen bij mijn dochter Sophia er nóg een Sofia zat (anders geschreven, dat wel), hadden we haar toch beter een originele naam moeten geven?
Nou ja, het kwaad is al geschied, en zoals William Shakespeare het al zei: What’s in a name?

Reageer op artikel:
Hoeveel Oliviers of Emma’s heb jij in de klas?
Sluiten