Marieke
Marieke Zwanger 17 okt 2017

Wat kun je verwachten als je in verwachting bent?

Wat kun je verwachten als je in verwachting bent?

 

Niets of niemand kan je voorbereiden op de komst van je kindje. Geen bevalling is hetzelfde, geen kraamweek is hetzelfde, geen kindje is hetzelfde, geen kersverse ouder is hetzelfde…. Toch kunnen we je wel al voorbereiden op een paar verrassingen rondom de geboorte van een kindje. Zoals…

  • Dat je je gewoon onmogelijk vooraf een voorstelling kunt maken van hoe je kindje eruit zal komen te zien. Wel of geen haar? Donker of blond? Lijkt hij of zij op papa, of juist meer op mama (of op de melkman)?
  • De bevalling. Geen bevalling is hetzelfde. Moeilijk, makkelijk, mét hulpattributen of zonder, met pijnstilling of zonder, thuis of in het ziekenhuis, een bevalling van een paar uur of eentje van 3 dagen, te vroeg, rondom de uitgerekende datum of 2 weken over tijd. In ieder geval beloven we je: never a dull moment gedurende het proces van bevallen.
  • Hoe zal jij je ontpoppen als moeder? Relaxt, een controle freak, ben je van de schema’s of laat je je kindje de tijden bepalen, verstop je je samen met je nieuwe grote liefde (de baby) in je cocon of kun je niet wachten weer de hort op te gaan? Moeders zijn er in alle soorten en maten.
  • Hoe zal de kersverse vader zich ontpoppen? Betrokken, vindt hij het maar eng, als een oer-vader, klagend over te weinig slaap (terwijl hij de logeerkamer even tot zijn tijdelijke man cave heeft gebombardeerd zodat hij niets merkt van de 3 keer nachtelijke voedingen die jij jullie kindje geeft) of draait hij zijn hand niet om voor het verschonen van een poepluiertje mee of minder? Ook vaders zijn er in verschillende verschijningsvormen.
  • De overweldigende aandacht voor deze nieuwe wereldbewoner. Bloemen, cadeaus, kaartjes , berichtjes en bezoekjes van niet alleen familie, goede vrienden, en collegae, maar ook vanuit de meest onverwachte hoeken en windstreken. Zo leuk!
  • Waartoe je borsten in staat zijn. En dan hebben we het niet alleen over de melkproductie (zeker een wonderbaarlijk mooi gegeven), maar ook over het formaat dat ze gaan aannemen, de ellende die ‘stuwing’ heet of tepelkloven.
  • We zullen er hier niet te veel woorden aan vuil maken, maar kijk na een natuurlijke bevalling maar eens tussen je benen. Een vergrootglas is niet nodig. Sterker nog; je zult denken dat je spontaan bijziend bent geworden: schaamlippen zo groot, rood en gezwollen. Maar ook hier een belofte: alles komt goed.
  • Bij je eerste kindje sta je nog versteld van de hoeveelheid poepluiers…. Jeeeetje wat kunnen die kleine monsters schijten.
  • Over de stank die deze lieve, zachtroze knuffeltjes produceren als ze er eentje laten vliegen. Je zou zweren dat een volwassen kerel met een serieuze kater stiekem om de hoek verstopt staat.
  • Hoeveel uren slaap zo’n kleintje per dag maakt. Jaloersmakend gewoon.
  • Dat die eerste 3 weken helemaal niet zo vermoeiend zijn als iedereen zegt dat het moederschap is. Klopt. Die eerste 3 weken doorsta je namelijk met gemak dankzij de adrenaline die door je lichaam lijkt te stromen. Maar daarna…
  • Dán word je met terugwerkende kracht verrast door hoe moe je bent! Met dank aan slaapgebrek, het lichamelijke geweld van de bevalling, het kindje die jouw ritme bepaald, alle indrukken die je opdoet, je leven dat ineens compleet anders is dan voor de bevalling.
  • Het overweldigende besef dat inslaat dat een baby’tje 100% afhankelijk is van de goedheid en zorgzaamheid van zijn of haar moeder en vader. Verrassend is dan eigenlijk een understatement. Overweldigend is meer op zijn plaats.

Dit gezegd en geschreven hebbende, blijft het een uniek iets, de verrassingen die de komst van zo’n kleintje met zich meebrengt.

 

Lfs,

Nina, Noor en Marieke

Reageer op artikel:
Wat kun je verwachten als je in verwachting bent?
Sluiten