Dit moet je weten over kinderen en zwembaden

Dit moet je weten over kinderen en zwembaden

We zijn bijna allemaal dol op lekker weer en soms is het bijna noodzakelijk om verkoeling op te zoeken. Een (openbaar) zwembad biedt dan uitkomst. Heel voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Maar voor dat je in slaap zou dommelen op je handdoekje, lees eerst dit stuk even door, want een kind zonder alle diploma mag en kan je geen seconde uit het oog verliezen. Normaal al niet, maar met water in de buurt al helemaal niet. Verdrinking komt veel en veel vaker voor dan je zou denken en is in no time gebeurd, daar moet je niet aan denken.

Verdrinking en secundaire verdrinking

Hier een paar belangrijke tips:

1) ook al draagt je kindje bandjes, een zwemvestje of andere bescherming, dan nóg mag je hem niet uit het ook verliezen. Ze bieden geen 100% veiligheid en daarnaast bestaat altijd de kans dat iemand anders of hij zelf dit heeft uitgetrokken zonder dat jij dat weet.

2) ouders maken weleens de fout door te denken dat de ander wel op let. Maak duidelijke afspraken, bijvoorbeeld ‘van 12:00-13:00 uur let ik op en van 13:00-14:00 uur let jij op’

3) doet je kindje een middagdutje? Ga er dan ten alle tijden van uit dat ook hij een keer voor het eerst uit zijn campingbedje zal klimmen en ineens bij het zwembad staat zonder dat jij dat in de gaten hebt. Zorg dat jij ergens zit waar hij langs moet komen.

4) ook al heeft je kindje een of meerdere diploma’s, je zal altijd op moeten blijven letten. Afzwemmen voor je A-diploma is een andere ervaring dan in een openbaar zwembad met vierhonderd onbekende kinderen die ouder zijn dan jij en onverwachte dingen kunnen doen. Als je kind zijn hoofd stoot en bewusteloos raakt, zinkt hij gewoon naar de bodem, daar kan geen diploma tegenop.

5) wees ook niet te spastisch met water. Kinderen die bang zijn voor water, gaan vaak met tegenzin naar de zwemles en zullen minder vertrouwd raken met water. Dit kan ik onverwachte situaties juist gevaarlijk zijn. Natuurlijk is een kind zonder angsten ook niet ideaal, want die zal weer denken dat er geen gevaren zijn. De middenweg is perfect.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten over kinderen en zwembaden
Sluiten