Het gevaar van een Babybel – kaasje

Het gevaar van een Babybel – kaasje

We kennen ze allemaal wel, die Babybel – kaasjes. Heel veel kinderen zijn er dol op en dan soms niet eens alleen op het kaasje, maar ook het open maken er van is erg leuk en vermakelijk.

Helaas is een Babybelkaasje – net als helaas veel andere producten zoals cherrytomaatjes of druiven – helemaal niet zo onschuldig. Er zijn al meerdere gevallen bekend van kleine kindjes die stikte in zo’n kaasje.

 

Het gaat natuurlijk bijna altijd goed met deze kaasjes, mijn kinderen hebben er ook genoeg van op en ik heb ze eerlijk gezegd nooit gesneden, maar daar denk ik nu anders over en hopelijk jullie ook.

BUSKRUIT met EHBO

Wat te doen als zoiets toch gebeurt:

 

Bel bij twijfel of paniek direct 112! De centralist kan je telefonisch begeleiden en stuurt wanneer nodig direct iemand naar je toe om je te helpen.

 

Verstikking

Soms kauwen kinderen niet goed of ongecontroleerd, waardoor er onbedoeld een te groot stuk eten in hun keel blijft vastzitten. Maar niet alleen boterhammen of een stuk wortel kunnen onverhoopt blijven steken, ook hardere, niet eetbare voorwerpen. Wanneer je kind de blokkade niet zelf kan ophoesten kan het zijn dat hij in paniek raakt. Hij kan blauw-paars aanlopen en heel soms kan de verstikking zo ernstig zijn dat je kind buiten bewustzijn raakt. Doodeng voor hem, maar ook voor jou als ouder om te moeten aanzien. Als je zoiets meemaakt, moet je direct actie ondernemen!

 

Wat te doen?

  1. Rustig blijven. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is nu even cruciaal.
  2. Probeer je kind te laten hoesten. Is hij nog te klein om dat te begrijpen? Leg hem dan met zijn buik op je knie of op een andere harde ondergrond, maar zorg er daarbij voor dat zijn hoofd altijd lager komt te liggen dan de rest van zijn lijf. Met een vlakke hand geef je dan maximaal vijf keer een harde klap tussen zijn schouderbladen. Vaak schiet de blokkade dan los, en doordat je zijn hoofd naar beneden houdt, zal het in zijn mond terechtkomen in plaats van verder zijn luchtpijp in te schieten. Is je kind al wat groter of zwaarder? Ga dan achter hem zitten of staan, hou met je ene hand zijn borstkas tegen en geef met de muis van je andere hand maximaal vijf slagen tussen zijn schouderbladen. Ook dan zal de blokkade hopelijk losschieten.
  3. Ga in ieder geval nooit met je vingers in zijn keel, want dan duw je de blokkade juist verder. Nogmaals, hoe moeilijk ook, probeer rustig te blijven. Voor jezelf, maar vooral voor je kind.
  4. Wanneer je toch in paniek raakt, bel dan uit voorzorg meteen 112 en probeer in de tussentijd met je kind in je armen en zijn hoofd zo veel mogelijk naar beneden hulp van buitenaf te vragen. Als het moet, hou dan letterlijk iemand op straat aan.

 

 

  • De grootste boosdoeners bij verstikkingsongelukken zijn: stuiterballen, dopjes, ballonnen, muntjes, cherrytomaten, Babybel en druiven (of ander voedsel in die vorm), maar ook knakworsten, popcorn, knopen of schelpen.
  • Laat je kind niet rondrennen met bijvoorbeeld een appel in zijn handen
  • Heeft je kind oudere broers of zussen, let dan goed op of er geen barbieschoentjes, legoblokjes of andere tierelantijntjes rondslingeren. Vooral baby’s en nieuwsgierige peuters stoppen van alles in hun mond.

 

Reageer op artikel:
Het gevaar van een Babybel – kaasje
Sluiten