Redactie
Redactie Baby 16 mrt 2018

Avondfles eruit

Avondfles eruit

Je baby slaapt steeds beter, maar hoe ga je nu zorgen dat je van die avondfles afkomt?

Van 24.00 uur tot 06.00 uur zonder voeding is keurig, dit ga je uitbouwen naar 06.15 uur, 06.30 uur, 06.45 uur en 07.00 uur. Als je baby een aantal dagen van 24.00 tot 07.00 uur zonder voeding doorslaapt, kun je van 24.00 uur naar 22.00 uur af gaan bouwen. Als je merkt dat het ‘s avonds erg veel moeite kost om hem wakker te maken en je baby steeds minder van de fles drinkt, dan kan de avondfles eruit. Dit is de eerste keer best spannend en veel moeders zijn bang dat hun baby weer wakker gaat worden, maar: je komt hier alleen achter als je het probeert. Wanneer weet je of je baby geen behoefte meer heeft aan de avondfles? Heb je gemerkt dat je baby bijna niet meer wakker wordt om 23.00 uur en al slapend of met zijn ogen dicht die fles leegdrinkt of zelfs een gedeelte niet eens meer opdrinkt en wel gewoon keurig doorslaapt? Er zijn een heleboel signalen die je langzaam in de gaten krijgt, en al snel zul je de conclusie kunnen trekken dat hij die avondfles niet meer nodig heeft. Trek maar een fles wijn open, want dit is het begin van een nieuw tijdperk!

Gewoon proberen

Als je twijfelt of je baby er wel aan toe is, kunnen we alleen maar aanraden het gewoon te proberen. Je zult zien dat hij gewoon doorslaapt. Doe hem voor de avondfles rond 19.00 uur nog steeds wel een luier met een maatje groter aan, zodat je hem niet hoeft te verschonen als hij niet gepoept heeft. Dus ook als je de laatste fles nog aan het afbouwen bent, moet je zorgen dat je niet meer hoeft te verschonen, te veel licht aandoet of lawaai maakt. Nu mag hij juist wél half slapend drinken; je zult merken dat hij steeds minder behoefte heeft aan een volle fles. Mocht hij toch ineens eerder wakker worden – dat mag een keertje voorkomen, maar niet meerdere keren – dan kan het zijn dat hij er toch nog niet aan toe is. Laat je niet van de wijs brengen als je baby af en toe nog ‘s nachts wakker wordt en gaat liggen kletsen of jammeren, dit is iets anders dan huilen om eten. Probeer sterk te zijn en ga niet toch ‘s nachts voeden, je zult niet de eerste zijn die met een kind van een jaar oud nog steeds in de nacht eruit moet voor een fles; allemaal gewenning en aangeleerd gedrag.

Papfles

Is je baby al vier maanden of ouder? Maak dan van de 19.00 uur-fles een papfles. Voordat je baby vier maanden is, kun je beter nog geen pap gebruiken, de darmflora is dan nog niet goed ontwikkeld. Deze papfles ligt wat zwaarder op de maag en helpt de meeste baby’s de nacht door. Zorg dat je ook een papspeen voor op de fles hebt, want door de normale spenen gaat de pap niet heen. Je kunt ook gewoon in een van de spenen een wat groter gat maken met een vork of speld, maar het risico is dat dit dan weer te groot is. Met een drie-standenspeen kan bijna iedereen uit de voeten en zowel de moeder als de baby zijn hier na een paar dagen aan gewend. Ieder flesmerk heeft deze speciale spenen en je kunt ze bij de drogist kopen.

Doorslaaptips

Reageer op artikel:
Avondfles eruit
Sluiten