Doorslaaptips

Doorslapen

Mijn vriendinnen wilden het nooit horen als ik vertelde dat mijn baby al doorsliep met 6 weken. Met doorslapen bedoel ik, rond 19:00 uur naar bed , om 23:00 uur een voeding en dan weer wakker worden tussen 06:00 en 07:00 uur de volgende ochtend. Ze voelden me aan de tand of ik overdreef, doof was ‘s nachts of gewoon pure mazzel had. Bij elke volgende zwangerschap hoopten ze stiekem op een baby waar ik ‘s nachts urenlang mee rond moest lopen op mijn arm. Maar nu zelfs bij nummer vier was het weer zo’n feest. Inmiddels durf ik wel te zeggen dat het te maken heeft met de manier waarop ik mijn baby’s in bed stop, voed en hoe streng ik ben. Iedereen moet het natuurlijk op zijn eigen manier doen, maar hier wat tips uit voor de ouders die met hun handen in het haar zitten, meer hierover in ons boek Buskruit met Muisjes.

De beste inbakerdoeken

 

Deze tips gelden overigens alleen voor kinderen met een gezond gewicht die goed blijven aankomen:

  • Zorg dat je baby overdag alle voeding binnen krijgt. Maak hem wakker op de gezette tijden, een kwartiertje marge is geen probleem, maar zeker niet langer.
  • Laat je baby nooit langer slapen dan 07:00 uur. Ook al heb je een rot nacht gehad en is het heel erg verleidelijk om je nog even om te draaien. Als je je baby echt in een ritme wilt krijgen, dan zul je even door de zure appel moeten bijten. Hij zal er aan wennen dat hij om 07:00 uur zijn voeding krijgt.
  • Deze regel geldt alleen voor baby’s zonder heupproblemen, die op hun rug slapen, nog niet kunnen rollen, jonger zijn dan 6 maanden en mag ook niet worden gedaan de eerste 24 uur na een vaccinatie of wanneer een baby koorts heeft: baker ze in. Dit lijkt erg zielig, maar dat is het juist niet. Door het inbakeren voorkom je dat ze teveel met hun armpjes bewegen en zichzelf steeds wakker maken. Ze krijgen een beetje het baarmoedergevoel. In ‘Buskruit met Muisjes’ kun je vinden hoe je een baby precies in moet bakeren en welke doeken geschikt zijn. Het consultatiebureau of je kraamverzorgster kan je hier natuurlijk ook bij helpen.Baby ingebakerd
  • Word je kind wakker tussen je laatste voeding en de eerstvolgende voeding, probeer dan niet direct toe te geven en te voeden. Je kunt hem bijvoorbeeld laten huilen en wachten tot hij weer in slaap valt. Voor veel moeders erg zielig, maar je krijgt wel snel resultaat. Houd natuurlijk je kindje wel in de gaten van een afstandje of via een babyfoon met camera. Na een paar dagen zal hij vanzelf door slapen. Probeer hier wel er zeker van te zijn dat er geen boertje dwarszit of dat hij een vieze luier heeft.
  • De nepfles. In het geval van flesvoeding kun je de flesvoeding gaan afbouwen. Probeer iedere avond (of iedere paar dagen) je baby minder aan te bieden. Gaf je 180 cc met 6 schepjes per voeding, ga dan over naar 150 cc met 5 schepjes, daarna naar 150 cc met 4 schepjes, 120 cc met 3 schepjes, etc. Wanneer je het hebt afgebouwd naar 30 cc zal je zien dat hij hier niet meer wakker voor wordt. Geef je borstvoeding, dan kun je ervoor kiezen de voeding steeds af te bouwen qua tijd. Gaf je eerst twee borsten, dan kun je afbouwen naar een borst en uiteindelijk naar een paar slokjes. Slaapt hij helemaal goed door, dan kun je dit ook zo gaan proberen met de avondvoeding van 23:00/24:00 uur.
  • Wordt hij bijvoorbeeld om 05:30 uur wakker, probeer het dan zo lang mogelijk te rekken voor je gaat voeden. Het liefst tot 07:00 uur (zie regel 1).

Ik wens jullie veel nachtrust toe! Zzzzzzzzzzzzzz

Lees ook:

Top 10 doorslapen

 

Reageer op artikel:
Doorslaaptips
Sluiten