Mama is ziek? Onmogelijk, verboden en niet te doen.

Wat als mama ziek is?

Er is één ding dat je als moeder echt niet kunt maken. Het hoort niet, het kan niet en het is iets waar je indirect afscheid van moet nemen zodra er kinderen komen: ziek zijn.
Ook al roept je bed: ‘Kom naar mij!’ en zou jij níets liever willen, vraag je je af ‘Hoe dan???’.

Een tikkie overdreven natuurlijk… maar de realiteit komt aardig in de buurt. Kinderen hebben een inlevingsvermogen van likmevestje en de wereld draait in hun belevingswereld voornamelijk om hun (wat je ze niet kwalijk kunt nemen). Dus, als zij willen eten, spelen of drinken, willen ze eten, spelen of drinken, en wel meteen. Hebben ze hun luier vol zitten? Dan kan die beter niet te laat verschoond worden, anders word je afgestraft met doorlekplekken in hun kleren of op je mooie bank. Of je wordt afgestraft met rode billetjes die een week lang extra verzorging eisen. En dit alles terwijl jij met een bonkend hoofd, pijn in je lichaam van de koorts en een door snot dicht gekitte neus het liefst je bed induikt.

Dus, hoe ga je het aanpakken? Hoe ga je ervoor zorgen dat jij je welverdiende rust krijgt?

1. Leg je kind(eren) uit dat mama ziek is. Degenen die oud genoeg zijn, pikken er wellicht íets van op en kun je duidelijk maken dat mama nu af en toe écht even rustig moet zitten of liggen. Wie weet kun je je kind zelfs taakjes geven? Stukje fruit halen, bekertje water aangeven. Voelen ze zich ook nog eens extra belangrijk en daarvan groeit het zelfvertrouwen. Of je speelt doktertje: jij de patiënt (vanzelfsprekend), zij de dokter. Zijn ze vaak wel even zoet mee, en jij ligt zo toch nog lekker op bed of op de bank.
2. Lang leve iPads, de televisie, Netflix, de wipstoel, de box. Natuurlijk; normaal gesproken zit er een limiet aan deze items, maar nood breekt wetten, dus maak er nu maar vooral dankbaar gebruik van.
3. Zorg goed voor jezelf. Drink goed, zorg ervoor dat je je vitamines binnen krijgt, en een paracetamol om je net even iets beter te voelen kan absoluut geen kwaad. Een beetje frisse lucht doet ook wonderen. Geen puf om naar buiten te gaan? Zet dan het raam even open, zo krijg je ook wat verse zuurstof binnen.
4. Gaan je kinderen slapen? Dan jij ook! Jammer dan dat er nog wasjes gedraaid moeten worden, een ontploft huis voor de verandering kan ook geen kwaad, jij gaat nu even voor. Van slapen is nog nooit iemand slechter geworden.
5. Roep hulptroepen in. Kan je man inspringen? Je (schoon)ouders? Een lieve vriendin of een goede buur? Wie weet kunnen zij zich even ontfermen over je kleintje(s), zodat jij een dag ziek kunt zijn (… al is het maar één dag).
6. Zijn er geen noodtroepen, dan is er misschien de mogelijkheid je kind een extra dagje naar de crèche te brengen. Of de oppas kan een extra dag komen. Of je zou een dag kunnen ruilen?
7. Boodschappen-stress? Niet nodig. Gelukkig is alles tegenwoordig online te krijgen. Er is de thuisbreng-service van supermarkten, er is de ‘vandaag-besteld-morgen-in huis’-service van veel online webwinkels. En werkt dat niet voor jou, ook dan is er vast iemand in de buurt die toch boodschappen moet doen en het echt geen probleem vindt om meteen ook voor jou wat spullen mee te nemen.

Een kind heeft het allermeeste aan een gezonde moeder die lekker in haar vel zit, dus wat we eigenlijk willen zeggen: schuif je moedergevoel even opzij en geef je over aan het ziek zijn. Dat is het beste voor alle partijen.

N.B. 1: Uitzieken is belangrijk. Dit wil je namelijk voorkomen.

N.B. 2: Slaapverlies is toch al inherent aan het ouderschap… zo blijkt uit dit artikel

Reageer op artikel:
Mama is ziek? Onmogelijk, verboden en niet te doen.
Sluiten