24 uur met.. kraamverzorgster Mireille

24 uur met.. kraamverzorgster Mireille

Het is half elf ‘s avonds. Ik kom net onder de douche vandaan en wil met natte haren in bed stappen. Mijn mobiel licht op en zoemt hard: de naam van een collega-kraamverzorgende staat in het schermpje. Ik neem op en haar stem klinkt zacht maar doordringend. ‘Mireille, ik weet dat je pas morgen beschikbaar bent maar, zou je nu naar een bevalling willen? Suze heeft 5 centimeter ontsluiting en het gaat hard’….

Ik twijfel geen seconde. Toen Suzes eerste kindje geboren werd was ik er ook bij en ik weet dat ze me graag weer ziet aan haar volgende kraambed. Ik schiet in mijn witte uniform en rijd in de vallende nacht naar het mij bekende adres.

Als een paar uur later een mooi jongetje tevreden bij zijn mama op de borst ligt en ik beschuit met muisjes smeer mijmer ik over mijn mooie, maar onvoorspelbare en nooit saaie beroep.

LEES OOK:

De eerste keer aan de borst

Bij nacht en ontij staan we als kraamverzorgende klaar om de verloskundige te assisteren bij de bevalling. Daarna zijn we haar ogen en oren tijdens de kraamweek; we bewaken het welzijn van de baby en het herstel van de moeder. We zijn een warme schouder voor emoties die vrijkomen. We helpen bij de borst- of flesvoeding. Al deze controles noteren wij zorgvuldig in het zorgdossier. Daar omheen zorgen we dat het gezin gelegenheid krijgt de losgeraakte puzzelstukjes weer op hun plek te leggen met een extra stukje precies passend er middenin. De oudere broertjes of zusjes krijgen hierin een positieve rol. Als ze willen mogen ze helpen met voetjes wassen en luiertjes aangeven. We letten op dat er op gezette tijden een ontbijt, lunch of tussendoortje klaarstaat en helpen met de was en dagelijkse huishoudelijke klusjes.

Als een kameleon passen we ons liefdevol aan aan een regenboog van verscheidenheid in culturen en levenswijzen.

Omdat wij 8 dagen intensief aanwezig zijn in een gezin kunnen we zorg op maat geven, en deze zorg flexibel bijstellen waar nodig. Dit doen wij in overleg met het gezin en de verloskundige. Als blijkt dat meer uren kraamzorg nodig zijn dan het basis aantal van 49 of 45 dat de zorgverzekering vergoed, bijvoorbeeld als de borstvoeding nog niet zo makkelijk gaat, kunnen er meer uren geïndiceerd worden, of twee dagen langer kraamzorg.

LEES OOK:

Moeder stelt een lijst met 13 regels op voor haar kraamvisite: gaat ze te ver?

 

Ik loop naar boven met een bord beschuit met blauwe muisjes, een schaaltje fruit en twee koppen thee voor de trotse ouders. In het kraambed, bij het licht van een zacht nachtlampje, zie ik Suze en meemama Linda met hartjes in hun ogen kijken naar hun zoontje Mozes. Hij kijkt intensief terug met donkere kijkertjes en ik zie dat het goed is.

Een tevreden kraamverzorgende rijdt een uurtje later, met verkeerd opgedroogd haar, naar haar eigen bed.

Mireille Zijderveld-Jonkman

ZZP kraamverzorgende bij ‘Mireille Borstvoedingscoach & Kraamzorg’

www.mireillekraamzorg.nl

Reageer op artikel:
24 uur met.. kraamverzorgster Mireille
Sluiten