Koorts

Koorts is dus een temperatuur van 38C en meer, gemeten met een rectale thermometer. Je kindje kan ook al koorts krijgen van een doorkomend tandje of kiesje of van een inenting bij het consultatiebureau. Overigens kunnen jonge kinderen ook een te lage temperatuur hebben, een temperatuur van 36C of minder. Dit wordt ondertemperatuur genoemd. Zorg ervoor dat je kindje genoeg drinkt, ook naast de gebruikelijke drinkmomenten. Wil hij niet drinken, dan gaat een waterijsje er vast wel in. Controleer ook of zijn luiers goed gevuld blijven. Niet drinken en droge luiers kunnen een eerste teken van uitdroging zijn, houd dat goed in de gaten en ga naar de huisarts als dit te lang aanhoudt (1 dag droge luiers is reden genoeg om je huisarts hiervan op de hoogte te brengen). Ook als je vindt dat hij niet alert meer reageert, bel je meteen de huisarts.

– Ga met hoge koorts liever niet naar buiten met je kindje
– Heeft hij 3 dagen of langer hoge koorts neem dan ook contact op met de dokter.
– Kinderen kunnen al snel hoge koorts krijgen, 40C koorts is daarom dan ook nog geen reden voor paniek. Jij kent je kind zelf het beste en ook je moederinstinct moet je niet onderschatten: vertrouw je het niet, dan bel je de huisarts.

Houd de koorts langer dan 3 dagen, wordt er een dag niet geplast en weigert Jan junior te drinken, dan is het verstandig naar je huisarts te gaan.

Je kunt het beste gebruik maken van een rectale thermometer (in zijn billen dus) en gebruik het liefst een digitale thermometer. Een oorthermometer kun je vanaf twee jaar gebruiken, deze is niet zo betrouwbaar bij kinderen onder de twee jaar. Het inbrengen van zo’n digitale thermometer kan gevoelig zijn, wij gebruiken daarom zelf altijd een beetje vaseline of sudocrem. Doop daarom de punt van de thermometer vooraf even in de pot en je kindje zal weinig last hebben waardoor jij rustig een goed resultaat kunt aflezen.

Reageer op artikel:
Koorts
Sluiten