Week 39

 

 

Spannend hoor, nu komt de bevalling echt dichtbij. Hoewel, dat ervaren hoogzwangere vrouwen meestal niet zo; die 40 weken duren gewoon erg lang en je kunt waarschijnlijk niet wachten om jullie kleine humpie in je armen te houden. Je bent vast heel erg benieuwd hoe hij of zij eruit zal zien.

Krijg je een geplande keizersnede, dan kun je de dagen gaan aftellen. Helaas laat een spontane bevalling zich niet regisseren en komt het merendeel van de spontane bevallingen pas ná de 40 weken op gang in plaats van ervoor. Maar toch, als je er echt klaar mee bent, waarom dan niet alles proberen? Hieronder hebben we wat mogelijkheden voor je uitgeschreven.

Allereerst: vraag de verloskundige of gynaecoloog of ze wil voelen of er al enig schot in zit daar beneden. Een waarschuwing van onze kant: of je nou nog potdicht (ook altijd zo’n heerlijke term) zit of al enigszins ontsluiting hebt, je zult dit onderzoekje waarschijnlijk als niet zo prettig ervaren. Een understatement zul je misschien denken wanneer je bijna tegen het plafond vliegt. Dit is per persoon en per zwangerschap verschillend. Maar goed, waar waren we, oh ja: als je al ontsluiting hebt, is dat stapje 1.

Vrouwen die zwanger zijn van een tweede, derde of zoveelste kind lopen soms al langer met 1 of 2cm ontsluiting rond, zonder dit te merken. Dat is een fijne bijkomstigheid. Denk niet dat de mate van ontsluiting met de omvang van je onderkantje te maken heeft, ontsluiting heeft puur betrekking op de baarmoedermond. Als er al een opening zit, dan wil de verloskundige of gynaecoloog soms wel helpen de opening – zachtjes met de vingers – een beetje groter te maken, waardoor er bepaalde hormonen vrij komen en de bevalling op gang kan komen. Dit heet strippen.

Is er geen ontsluiting? Of wel, maar kan het strippen de bevalling niet verder op gang helpen? Dan kun je je natuurlijk wagen aan alle zogenaamde bakerpraatjes die bestaan om de bevalling op gang te brengen.

Of onderstaande tips nou daadwerkelijk iets opleveren kan niemand je vertellen, maar je kunt het in ieder geval proberen:

– Eet ananasharten, spicy food en drink tonic.

– Neem een lepeltje wonderolie (wees wel gewaarschuwd, want het is heel vies en levert vaak weinig tot niets op… ja; buikkrampen en buikloop…).

– Maak een uitgebreide wandeling, ga fietsen of traplopen, in ieder geval: beweeg!

– Stimuleer je tepels*: hierdoor komt een bepaald hormoon vrij, wat zou kunnen helpen.

– Plan een voetreflexmassage* in of ga naar een goede acupuncturist.

– Laat je (nogmaals) strippen door de verloskundige of gynaecoloog.

– Heb seks (alleen níet als je vliezen al gebroken zijn)!

* Beide prima uit te voeren door Jan, dus schroom niet en vraag hem om hulp.

Heeft dit alles geen resultaat, dan zul je toch nog een beetje geduld moeten opbrengen en afwachten tot je volgende bezoekje aan de verloskundige of gynaecoloog.

Voel je je baby minder bewegen dan voorheen of maak je je zorgen, bel dan altijd direct naar je verloskundige of gynaecoloog. Beter een telefoontje of bezoekje te veel dan te weinig, en dan ben jij in ieder geval weer gerustgesteld!

Beste Jan,

Vraagt je vrouw iedere dag om een voetmassage? Tja, het schijnt te helpen om de bevalling op gang te brengen, als je de juiste ‘snaar’ weet te raken welteverstaan. Lijkt er maar niets te gebeuren? Lees dan bovenstaande tips ook maak even door. Voor jou zit er namelijk ook wel wat leuks tussen. 

 

Reageer op artikel:
Week 39
Sluiten