Wat te doen als je kind stikt?

Verslikken, ademnood of stikken

Weet jij wat je moet doen als je kind stikt?

Bel bij twijfel of paniek direct 112, zij kunnen je telefonisch begeleiden en komen direct naar je toe om te helpen

Soms kauwen kinderen niet goed of ongecontroleerd, waardoor er onbedoeld een te groot stuk eten in de keel blijft vastzitten. Niet alleen bij een boterham, een stukje wortel, maar ook een harder niet eetbaar voorwerp kan in zijn keel zijn gekomen, blijven steken en je kind het zelf niet kan ophoesten waardoor hij in paniek raakt. Je kind kan blauwpaars worden en heel soms kan het zo ernstig zijn dat hij buiten bewustzijn raakt. Doodeng voor het kind, maar ook voor een ouder om aan te moeten zien. Als je zoiets meemaakt moet je actie ondernemen!

Wat te doen:

  •    Rustig blijven, misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is nu even cruciaal.
  •    Probeer je kind te laten hoesten.
  •    Is hij nog te klein om dat te begrijpen, leg dan je kind met zijn buik op je knie of op een andere harde ondergrond, maar zorg er daarbij voor dat het hoofd altijd lager ligt dan de rest van zijn lijf. Met een vlakke hand geef je dan (maximaal vijf keer) een harde klap tussen zijn schouderbladen. Vaak schiet het stukje dan los en doordat je zijn hoofd naar beneden houdt, zal het terug in de mond komen in plaats van verder de luchtpijp inzakken.
  •    Ga in ieder geval nooit met je vingers in zijn keel, want dan duw je het juist verder. Nogmaals, hoe moeilijk ook, probeer rustig te blijven, voor jezelf, maar vooral voor je kind.
  •    Is je kind al wat groter of zwaarder. Ga achter je kind zitten of staan, Houd met je ene hand de borstkas tegen en geef met je de hiel van je andere hand (maximaal vijf) slagen tussen de schouderbladen.. Ook dan zal het stukje hopelijk los schieten.
  •    Wanneer je zelf paniek raakt, bel dan uit voorzorg meteen 112 en probeer met je kind in je armen en zijn hoofd zo veel mogelijk naar beneden, in de tussentijd hulp van buitenaf (letterlijk van de straat) te vragen.
  •    De grootste boosdoeners bij verslikkings-ongelukken zijn: stuiterballen, doppen, ballonnen, munten, cherrytomaten, druiven (of ander voedsel in die vorm), maar ook knakworsten, popcorn, knopen of schelpen
  •    Laat je kind niet rondrennen met bijvoorbeeld een appel in zijn handen
  •    Heeft je kind oudere broers of zussen, let dan goed op of er geen barbieschoentjes, kleine legoblokjes of iets anders rondslingert. Vooral baby’s en nieuwsgierige peuters stoppen van alles in hun mond

Verslikking

Mocht je kind zich verslikken dan ga je als volgt te werk:

Kind tot 1 jaar:

Leg na de hierboven genoemde rugslagen het kind op zijn rug met het hoofd naar beneden. Een veilige manier is om het kind op je vrije arm te laten rusten met je hand om zijn achterhoofd ter ondersteuning. Laat uw arm op uw dijbeen rusten, Plaats 2 vingertoppen in het midden van de borstkas en duw krachtig de borstkas ongeveer 1/3 in. Doe dat 5 keer steeds 1 compressie per seconde.

Kind ouder dan 1 jaar:

Geef met je ene hand 5 slagen tussen zijn schouderbladen, terwijl je hem met je andere hand bij zijn borstkas ondersteunt. Mocht dit niet werken dan geef je hem buikstoten: ga achter je kind staan of zitten omarm hem onder zijn armen door, zorg dat hij iets voorover buigt en maak met een hand een vuist en omsluit de vuist met je andere hand. Zorg hierbij dat je je vuist onder het borstbeen van je kind plaatst in de buurt van zijn navel. Trek je beide handen 5 keer schuin omhoog naar je toe waarbij je zijn ribben of z’n borstbeen niet raakt. Op deze manier probeer je met de buikstoten het voorwerp los te krijgen. Leg hierbij de nadruk op het loskrijgen van het voorwerp, zodra het loskomt stop je direct met de slagen of stoten. Als het voorwerp problemen blijft veroorzaken ga dan ook door met de series van 5.

Als je kindje hopelijk verlost is ga dan alsnog langs je huisarts om hem te laten controleren op inwendig letsel.

Is je kind bewusteloos leg hem dan op een harde platte ondergrond, open zijn mond en probeer het voorwerp – alleen als je het kunt zien – te verwijderen. Doe dit niet te vaak, want dan duw je het meestal alleen maar verder en vaster. Ga in dat geval met hulp van 112 over tot beademing, doe dit 5 keer en ga over tot reanimeren: 15 borstcompressies en 2 beademingen. Check iedere keer of het voorwerp zichtbaar wordt en probeer het eruit te halen. Als het voorwerp los is gekomen, eruit is, leg je kind dan op zijn zij en blijf je zijn ademhaling controleren.

Reageer op artikel:
Wat te doen als je kind stikt?
Sluiten