Marieke
Marieke Wist je dat... 14 mei 2018

Wat ziet een baby?

Wat ziet een baby?

Wist je dat een baby meteen na de geboorte de stem, de geur en de warmte van zijn moeder herkent?  Maar hoe zit het met het zicht van een baby?

Zien kan hij haar nog nauwelijks, want de ogen zijn het minst ontwikkelde zintuig als ze geboren worden. Pasgeboren baby’tjes kunnen de eerste maanden van hun leven alleen maar in zwart en wit zien? Na een paar maanden wordt hun leven wat kleurrijker, dan komt daar ook de kleur rood bij. Niet alleen het onderscheiden van kleuren is voor de allerjongsten dus nog niet mogelijk, ook is het nog niet mogelijk details te onderscheiden. Ze kunnen wèl grote contrasten in kleuren zien, en daar houden ze ook van.

Dat is ook de reden waarom baby’tjes vaak naar de haargrens kijken in plaats van naar je ogen; het contrast tussen haar en voorhoofd is beter zichtbaar.

Bij 2-3 maanden oud kunnen ze meer details zijn en dan verplaatst de blik ook meer naar jouw ogen. Dan gaan ze bekende gezichten ook herkennen en dat vieren ze als het even kan met een (eerste) lachje.

Wat te doen bij nekkramp of een hersenvliesontsteking

Interesse in meer baby-weetjes? We hebben weetjes in overvloed!
Hoe vaak lacht een baby per dag?
Baby’s en de hik.
Hoeveel botten heeft een baby?

Reageer op artikel:
Wat ziet een baby?
Sluiten