De navelstreng om de nek bij de bevalling

De navelstreng om de nek bij de bevalling

 

 

Sommige baby’s worden geboren met de navelstreng om de nek, maar wat betekent dit precies?  Het klinkt soms wat heftiger dan dat het in praktijk is.


De navelstreng bestaat uit 3 vaten, 2 aders en 1 slagader, waardoor zuurstof en voedingstoffen van moeder naar kind worden gebracht en afvalstoffen van kind naar moeder worden vervoerd.

Een navelstreng is meestal rond de 60 cm lang, maar kan ook zomaar 30 centimeter of 120 centimeter zijn. Baby’s bewegen en draaien continu in de buik, dus je kunt je voorstellen dat de navelstreng ook wel eens om de nek kan gaan zitten.

Dit heet ook wel navelstrengomstrengeling. Ongeveer 23% van de baby’s die geboren worden hebben een navelstreng om hun nek. Ongeveer 5% van de baby’s die geboren worden hebben de navelstreng 2 x om de nek.

 

Hoe gevaarlijk is het?

 

Er is een verschil tussen een losse en een vaste omstrengeling van de navelstreng? Ja, dat is er. Er zijn namelijk twee verschillende soorten omstrengelingen.
Bij de losse omstrengeling zit de navelstreng wel om het nekje van de baby, maar niet strak. Daarom geeft het weinig problemen en kan er zuurstof doorheen blijven komen.

Bij een vaste omstrengeling kan het zo zijn dat de navelstreng tijdens een wee wordt dichtgedrukt, waardoor er eventjes wat minder zuurstof naar de baby gaat. Gelukkig heeft de baby tussen de weeën door tijd om bij te komen en kan een baby in principe daar gewoon mee geboren worden. De verloskundige of gynaecoloog heeft hier meestal voldoende ervaring mee en weten hoe ze hier mee om moeten gaan.

Reageer op artikel:
De navelstreng om de nek bij de bevalling
Sluiten