Moedermelk, een wondermiddel?

Moedermelk, een wondermiddel?

 

Dat borstvoeding (in de meeste gevallen) het beste is voor je kindje, dat is geen nieuws.

Maar weet je ook wát moedermelk nou precies zo goed en bijzonder maakt? Het is namelijk een wonderbaarlijk ‘goedje’ wat ons lichaam aanmaakt!

 

Wist je bijvoorbeeld dat moedermelk:

  • voor iedere moeder en baby uniek is? De samenstelling wordt bepaald door factoren zoals je eetpatroon, hormonen, genetische factoren, omgevingsfactoren en de behoeften van jou en je baby. Én wist je dat de samenstelling ook verandert om aan de specifieke behoeften van je baby’tje te voldoen? Jouw moedermelk verandert van voedingsprofiel naarmate de baby ouder wordt en kan zelfs tijdens één voedselsessie veranderen om de specifieke behoeften van jouw baby tegemoet te komen. Knap staaltje natuur, nietwaar?
  • kan helpen je baby’tje goed en lekker te laten slapen? Omdat je hormoonspiegels gedurende de dag veranderen, verandert ook de samenstelling van je moedermelk. Dit betekent bijvoorbeeld dat jouw melk ’s avonds als het ware slaaphormonen doorgeeft aan je kindje.
  • ervoor zorgt dat je ‘liefdeshormonen’ stijgen? Het huid-op-huidcontact met je kindje tijdens borstvoeding maakt dat je een band schept met je mini-me, maar tegelijkertijd hebben wetenschappers ook ontdekt dat je oxytocine-niveau omhoog gaat terwijl je borstvoeding geeft. Dit zou helpen om de liefde voor je kindje nóg groter te maken.
  • vol met ziektebestrijdende antilichaampjes zit? Moedermelk vermindert het risico op het ontwikkelen van eczeem, astma, allergieën en obesitas op latere leeftijd. Langdurig borstvoeding geven zou zelfs ook nog eens het risico op hartaandoeningen verminderen.
  • anders is voor zonen dan voor dochters? En wist je dat jongens meer van hun moedermelk consumeren dan meisjes? Én, wist je dat de moedermelk die voor jongens wordt geproduceerd 25% meer calorieën bevat dan voor meisjes? Bizar toch?
  • door jouw kindje te ruiken is? Dat is waarom een kindje zijn hoofdje naar je toe buigt als ze honger hebben. Hun neus (en mond) gaat dan af op de geur van de moedermelk, die dus in jouw borst verstopt zit.
  • zich aanpast aan de temperatuur van jouw kindje? Moedermelk is zo gevoelig dat het zelfs de kleinste temperatuurschommeling in je kindje kan opsporen en aanvoelen, en haar eigen temperatuur daarop aanpast.
  • je lichaam sneller helpt te herstellen van de zwangerschap en de bevalling? De hormonen die vrijkomen bij het geven van borstvoeding zorgen ervoor dat je baarmoeder terugvalt naar de grootte van vóór de zwangerschap.
  • je baby’tje kennis laat maken met veel verschillende smaken? Door jouw moedermelk proeft je kindje de smaken van dat wat jij eet. Weliswaar niet direct en niet in dezelfde mate zoals jij de smaak ervaart, maar het kan later wel helpen bij het introduceren van vast voedsel en creëren van een makkelijke eter.
  • je kan helpen om af te vallen? Er zijn ongeveer 1.000 calorieën per dag nodig om moedermelk te produceren, daarom moeten moeders in principe hun calorie-inname met 500 calorieën per dag verhogen, waardoor ze het tijdens de zwangerschap opgeslagen vet kunnen verbranden en niet in verhongermodus gaan.
  • ofwel het geven van borstvoeding het risico op borstkanker en eierstokkanker bij moeders vermindert?
  • direct na de bevalling, maar voordat de melk binnenkomt, eerst een dikke, kleverige, geelachtige vloeistof is die colostrum – ook wel ‘vloeibaar goud’ – wordt genoemd? Colostrum is rijk aan calcium, kalium, eiwitten, mineralen en antistoffen die je baby nodig heeft.
  • genezende krachten heeft? Moedermelk zit vol met speciale componenten die zijn ontworpen om infecties te bestrijden. Als je borsten de eerste dagen pijnlijk zijn, masseer je zachtjes wat van je melk in je tepels en borsten om de pijn te verzachten en het herstel te versnellen. Maar niet alleen voor je borst is het goed, het kan ook ontstoken oogjes genezen, of andere wondjes, of een droge huid herstellen. Wat moedermelk op de betreffende aangedane huid smeren en weg gaat het euvel.

 

Een waar wondermiddel, nietwaar?

 

Dit gezegd hebbende, ben je misschien ook geïnteresseerd in het volgende artikel:
Wat je NIET moet zeggen tegen een borstvoedende moeder. 

Zwangerschapsincontinentie: een (veel te) veel voorkomende kwaal

 

Reageer op artikel:
Moedermelk, een wondermiddel?
Sluiten