Zo wordt spelen nóg leuker

Hoeveel ik met Lego gespeeld heb in mijn leven? Úren! Wat zeg ik? Dagen! Weken!

 

Zo fijn

Oooh wat vond ik het fijn speelgoed!

Hoewel ze in ‘mijn tijd’ – de vorige eeuw 🙂 – nog niet van die vernuftige en spectaculaire pakketten hadden als nu vond ik het evengoed heerlijk om met die blokjes te bouwen. Mijn eigen creaties werden in elkaar gezet. Hele dorpen werden gebouwd, auto’s, vliegtuigen (met een beetje fantasie kon je dat er ook echt in zien) en garages waren mijn specialiteit (vraag me niet waarom). Lekker graaien in de doos waarin we de duizenden Lego blokjes bewaarden… Dat graaien alleen had al iets rustgevends.

 

Beginnerswerk

Dat heeft het nu nog steeds eigenlijk. Want toen er kinderen kwamen, mocht ik weer. We begonnen met de wat grotere Duplo blokken. Ik heb torens gebouwd tot ik erbij neerviel. En niet alleen ik, want het allermooiste vonden de kinderen het natuurlijk dat de toren zó hoog gebouwd werd dat hij zelfs boven mijzelf uittorende, om hem dan in één ram weer omver te gooien (dat vond ik dan weer iets minder leuk).

 

Het echte werk

En daar stopte de liefde voor bouwen en de blokjes niet. Want toen ze er rijp voor waren, gingen de kids verder met Lego. Vliegtuigen werden gebouwd (die dankzij de instructieboekjes ook nog eens echt op vliegtuigen leken), elektrische treinen werden in elkaar gezet, schepen geconstrueerd en Lego Ninjago kreeg alleen al door mijn jongens bestaansrecht. Maar gelukkig werden er ook eigen bouwwerken gemaakt (die als je het mij vraagt niet onder deden voor het werk van de wereldberoemde architect Francine Houben).

De voordelen op een rijtje

Bouwen met blokken is niet alleen leuk, het is ook nog eens super goed voor de ontwikkeling van een kind. Dat zit zo:

  • Kinderen leren probleemoplossend te denken.
  • Het helpt bij een goede ontwikkeling van de (fijne) motoriek en de oog-hand-coördinatie wordt gestimuleerd.
  • Ze leren sociale vaardigheden. Doordat kinderen samen bouwen moeten ze samen overleggen over de bouwconstructie en het samen eens worden, en doordat ze tijdens het spelen vaak in een rollenspel terechtkomen leren ze omgaan met sociale situaties.
  • Het schijnt dat creatief bezig zijn en de fantasie op zijn beloop laten leidt tot een innovatief en flexibel karakter.
  • Het is goed voor het concentratievermogen.
  • Een mooi bouwwerk geeft zoveel voldoening dat het het zelfvertrouwen stimuleert.
  • En tot slot: samen bouwen en gezamenlijk werken aan iets moois is pure quality time. En wie wordt daar nou niet blij van?

Toch ook een nadeeltje

Niets dan lof dus voor het Lego blokje. Of is er ook een nadeel te bedenken? Ja…

Een van de grootste ergernissen van het Lego blokje is het rondslingerende blokje. Als je daar met je blote voet op gaat staan – en dat gebeurt nogal eens – dan zal je het weten ook. Geef toe: je weet precies waar ik het over heb.

Wil je toch alle voordelen van het bouwen met Lego blokken, maar niet dat ene nadeel? Top! We hebben de oplossing: grote lego blokken. Met dit blokformaat heb je dezelfde voordelen als het kleine blokje, je kunt zo’n groot blok niet over het hoofd zien dus geen venijnige pijn uit een klein hoekje en, tot slot, áls je er al op gaat staan, is het (nagenoeg) pijnvrij. Kinderen vinden het fantastisch die grote blokken. Al is het alleen al omdat ze huizen kunnen bouwen van hun eigen, ware levensformaat.

Nog meer levensgroot speelgoed

Sowieso is levensgroot speelgoed de bom. Speelhoeken, speelwanden, muurspelen, speeltafels: succes gegarandeerd. Een kinderspeelhoek is een typisch geval van een win-win-situatie: je kind blij en zoet voor geruime tijd en jij krijgt de rust om te doen wat je wilt. (Of om mee te spelen natuurlijk, want hoe gezellig ziet zo’n hoek eruit!?). Kind blij, jij blij, iedereen blij!

 

 

Reageer op artikel:
Zo wordt spelen nóg leuker
Sluiten