Redactie
Redactie EHBO 21 jun 2020

Snel en eenvoudig professioneel medisch advies voor ouders

Zorgen om Kind

Snel en eenvoudig professioneel medisch advies voor ouders

Drie ervaren zorgprofessionals bundelen hun krachten en kennis in het initiatief: ‘Zorgen om Kind’. Ouders van kinderen tussen de 0 en 18 jaar kunnen direct zónder verwijzing sparren met een kinderarts of kinderfysiotherapeut. “Wij zijn er voor kinderen en hun ouders die door COVID-19 en het overbelaste zorgsysteem niet meer hun zorgvraag durven stellen. Wij zijn géén vervanging van huisarts of specialist, maar kijken mee zodat ouders het juiste traject gaan bewandelen.”

 

‘Zorgen om Kind’ is een initiatief van dr. Jacqueline Timmermans (arts en epidemioloog, oprichter Hikos), dr. Saskia Bouma (kinderarts en oprichter De Kinderartsenpraktijk) en Wendy Scholtes-Bos (kinderfysiotherapeut en mede-oprichter Vit for Life Living Lab).

 

Hoe werkt het?

Zorgen om je kind, dat levert ouders stress op. Voor iedereen in een gezin is het belangrijk dat die spanning wordt weggenomen. Timmermans: “Zeker nu er thuis zoveel ballen in de lucht moeten worden gehouden. Met ons initiatief hopen we sociale onrust te verminderen en ontwrichte gezinssystemen te voorkomen. Op de website (www.zorgenomkind.nl) spreken ouders van kinderen van 0 tot 18 jaar een digitaal overleg af met kinderfysiotherapeut Wendy Scholtes – Bos of kinderarts Saskia Bouma. “Het is heel laagdrempelig. Wij geven advies waar je direct mee aan de slag kunt. Als wij inschatten dat meer behandeling of begeleiding nodig is, vertellen we waar je de juiste hulp bij jou in de buurt kunt krijgen. In dat geval is een gesprek met de huisarts altijd de eerste stap”, legt Bouma uit.

 

Uitgestelde zorg

De initiatiefnemers zien in hun praktijken veel uitgestelde zorg. Bouma: “In deze tijd van social distance en drukte bij dokters kan een ouder het gevoel krijgen dat de klacht van of zorg over hun kind nu niet zo belangrijk is en wel kan wachten. Soms gaan klachten vanzelf over, maar wat als dat niet zo is? Ik hoor heel vaak ‘Mijn vraag is niet zo belangrijk’ of ‘Dokter, ik ga je nu niet hiermee lastigvallen’. Of ouders denken dat poli’s dicht zijn en alleen open zijn voor acute zorg. De angst zit bij de ouder, terwijl het gaat om het kind.” Scholtes-Bos: “Wij willen met ‘Zorgen om Kind’ ouders nu helpen, ze bewegen naar zorg en vooral ook angst wegnemen”.

 

Subsidie van de overheid

Ook de overheid staat achter het initiatief. Timmermans: “Met een subsidie van ZonMW hebben wij het nu mogelijk gemaakt om te sparren met medisch specialisten op het gebied van kinderzorg.” ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Het ministerie van VWS en NWO zijn de hoofdopdrachtgevers van ZonMw.

 

Kosten

Omdat er nu zoveel vraag en behoefte is aan hulp, bieden de initiatiefnemers tijdelijk tegen gereduceerd tarief hun dienstverlening aan.  Ouders kunnen tot en met 24 juni 2020 sparren met een kinderarts en kinderfysiotherapeut voor 35 euro respectievelijk 15 euro.

 

Hikos

Zorgen om Kind is onderdeel van Hikos. Via Hikos kan iedereen met een zorgvraag persoonlijk advies vragen aan een van de aangesloten medisch specialisten. Door middel van een digitaal consult worden vragen doorgenomen, zodat de patiënt beter voorbereid naar zijn of haar behandelend arts gaat. Dit met als doel dat patiënten zich zekerder voelen, meer eigen regie ervaren en beter mee kunnen beslissen over medische keuzes.

 

Zorgen om Kind:

 • Direct advies bij niet-acute klachten, denk aan:
  • vermoeidheid
  • slaapproblemen
  • veel ziek zijn
  • ademhalingsproblemen
  • huilen en spugen (baby’s)
  • problemen met de bewegen en de ontwikkeling
  • eetproblemen
  • overgewicht en ondergewicht
  • langer bestaande buikpijn
  • langer bestaande hoofdpijn
  • vragen over het corona-virus
 • Digitaal consult met kinderarts of kinderfysiotherapeut.
 • Er is geen verwijzing nodig.
 • Onafhankelijk, zonder tussenkomst verzekeraar.
 • Meer behandeling of begeleiding nodig? Advies voor hulp bij jou in de buurt via de huisarts.

 

Lees ook:

 

Buskruit met EHBO

Reageer op artikel:
Snel en eenvoudig professioneel medisch advies voor ouders
Sluiten