Machteld
Machteld Do's & Don'ts 17 mrt 2014

Sauna

SAUNA

Omdat in de sauna je lichaamstemperatuur stijgt en een paar extra graden in je lichaam gevaarlijk kan zijn voor je – nog ongeboren – kindje wordt een saunabezoek in de eerste 14 weken en de laatste 6 weken van je zwangerschap afgeraden.

Ondanks dat men niet 100 % zeker weet of een saunabezoek in de eerste 14 weken van je zwangerschap schade kan aanrichten, raden we je aan dit advies gewoon te volgen. In de laatste weken van je zwangerschap zou je al een beetje ontsluiting kunnen hebben en zo zou je een infectie kunnen oplopen.

Wanneer je voor je zwangerschap niet of weinig naar de sauna bent geweest, dan is het nu niet het juiste moment om daar mee te beginnen. Wacht rustig af tot na je zwangerschap, dan kun je dit heerlijk doen.

Ben je wel een regelmatige saunagangster, dan mag je hier in principe gewoon mee doorgaan. Maar alleen als je je hier goed bij voelt, je gezond bent, en als je geen last hebt van een zwangerschapscomplicatie, zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Mocht je twijfelen, overleg het dan met je verloskundige of gynaecoloog.

Tussen de 14 en 34 weken kun je dus – als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet – een sauna bezoeken . Let wel op, ga niet langer dan tien minuutjes per keer en als je je ook maar een beetje niet goed voelt, ga er dan meteen uit. Je lichaam geeft een seintje dat het te veel wordt. Ga ook nooit alleen in de sauna, er is een kans dat je duizelig wordt of zelfs flauwvalt. Neem na de sauna een koele douche in plaats van een dip in het steenkoude waterbad. Een infrarood sauna wordt tijdens de hele zwangerschap afgeraden!

Dan toch nog even het volgende: wanneer je buik bepaalde afmetingen gaat aannemen wordt het bijhouden van je schaamstreek een hele toer. Houd daar rekening mee voor je saunabezoekje, want jij denkt misschien er keurig gekapt bij te lopen, maar het zou zo maar kunnen zijn dat je een behoorlijk deel gemist hebt…en dan hebben we het nog niet eens over de nieuwe look van de rest van je onderkantje …

Reageer op artikel:
Sauna
Sluiten