Redactie
Redactie Do's & Don'ts 12 feb 2019

Moeders die roken kunnen beter wel borstvoeding geven

Natuurlijk is roken niet gezond en al helemaal niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Maar toch kun je beter wél borstvoeding geven ook al rook je, dan dat je geen borstvoeding geeft. 

Had jij je voorgenomen echt niet te blijven roken tijdens je zwangerschap en/of tijdens het geven van borstvoeding, maar lukt het je niet. Natuurlijk is niet roken veel beter voor je eigen gezondheid en voor je kindje. Maar als het je gewoonweg niet lukt, ga dan niet bij de pakken neer zitten, want we hebben goed nieuws!

Beter borstvoeding van een roker, dan helemaal geen borstvoeding

Roken is heeft helaas wel een negatief effect op de productie van de moedermelk en het kan invloed hebben op je toeschietreflex, omdat nicotine er voor zorgt dat je vaten vernauwen. Maar toch heeft een kindje van een moeder die rookt – en die ook borstvoeding krijgt- toch minder kans op een luchtweginfectie dan een kindje van een moeder die rookt die kunstvoeding krijgt.

Meer darmkrampjes door roken

Natuurlijk kun je niet ongestoord roken terwijl je borstvoeding geeft. Het schijnt zo te zijn dat kindjes van moeders die roken meer darmkrampjes zouden hebben dan kinderen waarbij de ouders niet roken. Dat hoeft overigens niet zo te zijn, maar het kan.

Tips wanneer wel of niet te roken

Rook meteen nadat je gevoed hebt. Zo zit er zo veel mogelijk tijd tussen jouw sigaretje en de volgende voeding. Het schijnt zo te zijn dat je tot anderhalf uur voordat je gaat voeden. Op deze manier zit er de minste nicotine in de moedermelk.  Dus wil je de hoeveelheid nicotine in de moedermelk beperken, dan houd dan rekening met het moment van voeden.

Probeer niet in huis te roken en al helemaal niet in het bijzijn van je kindje. Ook als je buiten gaat roken, zorg dan dat de ramen en deuren gesloten zijn, want anders komt er alsnog rook binnen.

Probeer alsnog te stoppen met roken. Of in ieder geval probeer te minderen. Mocht je willen stoppen, bouw dat dan wel rustig af, want anders kan je kindje ook last krijgen van de afkickverschijnselen en dat wil je niet. Stoppen kan heel goed met behulp van nicotinepleisters .

Notabene

Blijf je realiseren dat niet roken natuurlijk altijd gezonder is en blijft voor jou, je kindje en je omgeving.

Lees ook over dit onderwerp:

Reageer op artikel:
Moeders die roken kunnen beter wel borstvoeding geven
Sluiten