Redactie
Redactie Zwanger zijn 18 mrt 2019

Placenta aan de voorkant

Placenta aan de voorkant

In de meeste gevallen van de zwangerschappen ligt de placenta aan de achterkant van de buik. Dit is mijn eerste zwangerschap, dus was al trots dat ik überhaupt wist wat een placenta was, maar nu kreeg ik tijdens de echo te horen dat mijn placenta niet achter, maar voor in de buik ligt. “Maakt dat iets uit?” was het eerste dat ik vroeg. Ik kreeg een beetje een antwoord dat het niet erg is voor de baby, maar dat het prettiger is wanneer de baby achter ligt. Weten jullie wat de nadelen zijn?

Placenta voor: wat zijn de gevaren?

De placenta (ook wel moederkoek genoemd) zit aan de ene kant vast aan de navelstreng van je baby en aan de andere kant aan de wand van je baarmoeder.  Meestal zit – zoals hierboven al benoemd – de placenta of moederkoek aan de achterwand van je baarmoeder, dit wordt posterior genoemd. Maar de placenta of moederkoek kan dus ook vastzitten aan de voorkant aan de buikwand. Gelukkig heeft een placenta of moederkoek die voor ligt niet meer risico’s of gevaren dan wanneer de baarmoeder of moederkoek achter ligt. Het vervelende is wel dat er bij een voorliggende placenta meer bloedingen bij de moeder kunnen voorkomen, want natuurlijk nooit prettig is.

De placenta

Geen zorgen maken

Ligt jouw placenta of moederkoek aan de voorkant, dan moet jeje daar echt niet druk over maken. Zoals hierboven beschreven is het niet gevaarlijker dan wanneer je moederkoek aan de achterkant ligt. Veel mensen halen een placenta aan de voorkant door elkaar met een voorliggende placenta, dat is namelijk weer iets anders en dat kan wel vervelend zijn.

Nadelen placenta of moederkoek aan de voorkant

Gelukkig zijn er geen extra’s risico’s, maar er zijn wel twee dingen waar je rekening mee moet houden:

  1. Doordat de placenta aan de voorkant ligt zul je je kindje wat later in de zwangerschap kunnen voelen bewegen. Meestal kun je je kindje voelen tussen de 18 en 20 weken. Ligt je placenta aan de voorkant dan kan dit echt pas veel later het geval zijn. Dat is natuurlijk niet erg, maar veel vrouwen vinden dat jammer. En daarbij geeft het voelen van je baby je een goed gevoel dat alles goed gaat.
  2. Ook zul je wanneer je een 3 of 4D echo laat maken helaas iets minder mooie echo’s krijgen, omdat de moederkoek er voor zit. De foto’s zullen dus wat vager zijn dan wanneer de placenta aan de achterkant ligt.

Een hapje placenta: wel of niet?

 

Reageer op artikel:
Placenta aan de voorkant
Sluiten