Moeder gooit baby uit brandende flat

Moeder gooit baby uit brandende flat

 

Misschien kunnen jullie je dit bericht nog herinneren: “moeder gooit baby uit brandende flat: baby overleeft”. Dit verschrikkelijke bericht haalde nog geen jaar geleden bijna alle (online) kranten.

De moeder die radeloos op de tiende verdieping stond van een flat in London waar brand was uitgebroken probeerde met alle mogelijkheid duidelijk te maken dat ze van plan was om haar baby uit het raam naar beneden te gooien, omdat ze geen enkele andere mogelijkheid zag. Gelukkig begrepen de omstanders wat de moeder van plan was en ving een van de omstanders de baby op nadat de moeder de baby in – doeken gewikkeld – uit het raam gooide. Gelukkig heeft de baby het overleefd.

 

Brand in huis en zeker met (jonge) kinderen is de grote angst van vrijwel iedere ouder. Toch heeft niet iedereen goede voorbereidingen voor als er brand zou ontstaan. Gebeurt er iets overdag, dan is de kans nog aanwezig dat jij of je partner de brand of rook opmerkt en snel genoeg kan handelen om het huis te verlaten of 112 te bellen. Gebeurt het ’s nachts, dan is de kans zeer groot dat niemand wakker wordt van de rooklucht, want wanneer je slaapt ruikt je niks. In rook zit koolmonoxide en daardoor raak je binnen een paar minuten bewusteloos. Daarom is het een ‘must’ om een (of meerdere) rookmelder in huis te hebben die een heel hard geluid maakt waar jullie van wakker worden.

En heb je een rookmelder hangen, vergeet dan niet hem iedere maand te testen. In principe doet een rookmelder het zo’n jaar of tien en gaan de batterijen een jaar mee, maar het zou toch erg jammer zijn wanneer je wél een rookmelder hebt hangen, maar dat hij het niet doet op de een of andere manier.

Waar hang je een rookmelder?

In ieder geval NIET in de keuken, badkamer, boven de verwarming of op tochtige plekken, want dan heb je een grote kans op vals alarm.

 

Goede plekken zijn in de gang, of tussen de keuken en huiskamer. Heb je meerdere verdiepingen in je huis, dan moet er op iedere verdieping een rookmelder hangen. Je hangt een rookmelder altijd aan het plafond!

Reageer op artikel:
Moeder gooit baby uit brandende flat
Sluiten