Redactie
Redactie Zwanger 3 okt 2019

Mag je pepernoten tijdens je zwangerschap?

Mag je pepernoten tijdens je zwangerschap?

Nog twee maandjes en dan is het vijf december, de dag van speculaas, taaitaaipoppen en de pepernoten. Maar mag je dit eigenlijk wel eten als je zwanger bent, want in deze producten zit toch kaneel en met kaneel moet je uitkijken in de zwangerschap.

Hoe zit het nou precies?

Wat mag je wel en niet eten

Tijdens de zwangerschap mag je natuurlijk niet alles eten, zo mag je geen rood vlees eten , geen alcohol, maar bijvoorbeeld ook geen kaneel. Maar waarom mag je eigenlijk geen kaneel? In kaneel zit de smaakstof coumarine. Coumarine zorgt voor het speciale smaakje en geurtje wat aan kaneel zit. Maar coumarine  wordt ook gebruikt als anti-stollingsmiddel voor bloed in de geneeskunde. Of coumarine nou daadwerkelijk heel erg schadelijk is voor de baby is niet 100% zeker, maar toch wordt het afgeraden voor zwangeren, dus kijk een beetje uit met het eten van pepernoten, ontbijtkoek, appeltaart, speculaas, kaneelstokken en zelfs kaneelthee.

 

Hoeveel mag je dan wel op een dag eten?

In Nederland (en trouwens heel Europa) bestaat de regel dat er maximaal 2 milligram coumarine per kilo mag zitten. Per dag mag je als zwangere 1 milligram coumarine per dag eten. Het voordeel is wel dat je tijdens de zwangerschap vaak een stuk zwaarder bent, dus dat werkt in je voordeel. Weeg je 80 kilo, dan mag je 8 milligram per dag. Dat komt ongeveer neer op het volgende: maximaal 100 gram pepernoten of 4 stroopwafels per dag! Nou gelukkig valt dat nog wel te overzien en ben je hier een keer heel erg over heen gegaan, maak je dan geen zorgen, dat kan helemaal geen kwaad, zolang je dat niet iedere dag doet!

Onthoud wel dat 100 gram pepernoten het maximale is en dat hoe minder coumarine je per dag binnen krijgt, des te beter!

Fijne sinterklaas gewenst voor iedereen en gelukkig mag je volgend jaar weer los op de pepernoten (als je niet alweer in verwachting bent) 😉

 

Reageer op artikel:
Mag je pepernoten tijdens je zwangerschap?
Sluiten