EMDR therapie na mijn keizersnede

EMDR therapie na mijn keizersnede

Mijn bevalling verliep eigenlijk goed totdat de verloskundige mij na anderhalf uur persen zonder resultaat toch over moest dragen aan de gynaecoloog. Ons zoontje lag in kruinligging. Gelukkig was de gynaecoloog er snel. Na controle waren 2 opties: de vacuüm waarvan hij twijfelde of dat überhaupt ging lukken dus hij stelde een keizersnede voor. Ik zei heel nuchter; wat moet dat moet… een half uur later was ons zoontje er.
Het herstel van de keizersnede viel me best zwaar maar de borstvoeding liep na de nodige opstartproblemen gelukkig goed. Ons zoontje deed het volgens het heel goed en was een super mooi mannetje! Wat wil je nog meer zou je denken.

Toch bleef die keizersnede een dingetje voor mij. Als vriendinnen bevallingsverhalen uitwisselden viel ik stil. Ik kon er niet over mee praten, had het tenslotte niet zelf gedaan vond ik. Na een kraamvisite van 1,5 uur voelde ik me alsof ik een zware werkdag erop had zitten. Ontzettende stemmingswisselingen, moeilijk in slaap komen en een onrustig gevoel. Ik dacht dit hoort bij ontzwangeren. Totdat ik dit besprak met mijn huisarts. Zij raadde mij aan hulp te zoeken. Een hele stap maar ben zo blij dat ik dat gedaan heb!

Kinderen geboren uit keizersnede vaker ziek?

Op aanraden van mijn therapeut heb ik EMDR therapie gehad en dat heeft me zo geholpen! Ze vertelde me dat je het eigenlijk zo moet zien dat je hoofd alle gebeurtenissen in lades opbergt. Soms komt het voor dat een gebeurtenis niet goed in een lade past en die er op allerlei momenten ineens uitschiet.. zoals in mijn geval de bevalling die eindigde met een keizersnede. Wat ze tijdens zo’n behandeling doen door erover te praten die gebeurtenis uit de lade halen en netjes opvouwen zodat de gebeurtenis er alleen nog uitkomt wanneer jij dat wil.

Ik weet nog dat ik van tevoren tegen mijn vriend zei; geloof niet dat dat iets gaat doen. Maar ik kon het allicht proberen! Met resultaat, alsof er een last van mijn schouders viel. Mijn bevalling is nu een herinnering waar ik met een ander/fijn gevoel aan terugdenk wanneer ik dat wil.

Persoonlijk vind ik dat er na de bevalling wel meer aandacht zou mogen zijn over hoe een moeder de bevalling heeft ervaren. Dan had ik misschien al eerder hulp kunnen zoeken i.p.v. een jaar na de bevalling. Maar beter laat dan nooit!

Evelein

Reageer op artikel:
EMDR therapie na mijn keizersnede
Sluiten