De raarste adviezen aan ouders van de afgelopen 100 jaar

Dat mensen niet schromen (al dan niet gevraagd) hun tips en adviezen over het ouderschap te delen, was blijkbaar ook in de vorige eeuw al een bekend fenomeen. We zouden willen zeggen ‘vreemde tips’, maar wie zijn wij om daarover te oordelen. Oordeel zelf maar…

 

 1. Als je zwanger was en je wilde een knap kind, mocht je niet aan lelijke dingen denken.
 2. Als je kind linkshandig was, moest je die linkshandigheid afleren. En daarbij werd gerust gebruik gemaakt van een (pijnlijke) brace.
 3. Het advies was: geen borstvoeding geven als je boos was, dan zou je kind koliek krijgen. En als je verdrietig, humeurig of bezorgd was, zou de melkproductie ermee stoppen.
 4. Begin 1900 werd aangeraden pasgeboren baby’s volledig in reuzel, boter of olijfolie in te smeren en ze pas na twee weken voor het eerst te wassen. Dat zou goed zijn voor de tere babyhuidjes.
 5. Pijnlijke, gehavende tepels (als gevolg van borstvoeding) werden ingesmeerd met boraxzuur (auw!). Dat spul wordt nu gebruikt als insecticide.
 6. Baby’s en kleine kinderen kregen regelmatig opium toegediend als medicijn tegen astma en onrust.
 7. Had een baby last van doorkomende tandjes, dan werd er alcohol op het tandvlees gewreven.
 8. Een paklijst van een ziekenhuis die vrouwen vóór de bevalling mee kregen: “Neem je kuisheidsgordel mee, een badjas en een fles parfum, want misschien wil je je man wel eens uitnodigen om naar het pasgeboren kindje te komen kijken”. (Bron: Before and After Having Your Baby, 1971)
 9. “Zorg er altijd voor dat uw baby zijn hoofd naar het noorden heeft gericht wanneer het tijd is om naar bed te gaan en onthoud dat het pasgeboren kind om het uur overdag moet worden verzorgd en niet meer dan een of twee keer in de nacht. Maar zorg ervoor dat al die verpleging je niet bang maakt want nervoziteit en onrust kan de kwaliteit van de melk zo veranderen dat het giftig wordt”. (Bron: The Physical Life of Woman: Advice to the Maiden, Wife and Mother, 1878)
 10. In 1939 werd zwangere vrouwen sterk afgeraden om te reizen. Zelfs in een auto meerijden zou al gevaarlijk zijn voor de ongeboren vrucht.
 11. In de jaren ’20 werd ouders aangeraden kinderen de hele dag buiten te laten zijn, zo jong als ze waren. Gewoon op het balkon of in de tuin neerzetten. Frisse lucht is per slot van rekening gezond.
 12. “Je moet de baby zo min mogelijk behandelen (aandacht geven). Draai het af en toe van links naar rechts, voer het, houd het warm en laat het met rust; huilen is absoluut essentieel voor de ontwikkeling van goede, sterke longen.”(Bron: The Mother and her Child, 1916)
 13. Kies geen te lieflijke naam voor je kind zoals bijvoorbeeld Lieve of Hope of Valentijn. Dat zou resulteren in een volwassen persoon zonder ruggegraad.
 14. Een pamflet van de Amerikaanse regering durfde in 1932 te stellen dat ouders meteen al na de geboorte van een kindje moesten beginnen met zindelijkheidstraining.
 15. “Om te voorkomen dat uw kind een sullige volwassene wordt, moet u goed streng tegen uw kind zijn: Nooit knuffelen en kussen, laat ze nooit op uw schoot zitten. Als het moet, kus ze dan een keer op het voorhoofd wanneer ze welterusten zeggen. Schud ze in de ochten de hand. Geef ze een schouderklopje als ze buitengewoon goed werk hebben gedaan van een moeilijke taak.” (Bron: Night and Daytime Care of the Child, 1928)
 16. Kinderen vanaf 3 maanden oud zouden gebaat zijn bij regelmatig een kopje leversoep.
 17. In een studieboek voor verloskunde uit 1966 stond dat zwangere vrouwen zonder enig probleem een half pakje sigaretten per dag konden roken.
 18. In 1960 werd wederom afgeraden baby’s te knuffelen. Daar zouden het socialisten van worden.
 19. In de jaren ’90 bleek uit onderzoek dat kinderen die in de buik naar Mozart luisterden beter scoorden op intelligentietesten. Moeders gingen tijdens hun zwangerschap massaal naar Mozart luisteren.
 20. En de laatste, een vrij recente: rond het jaar 2000 werd vrouwen die zwanger waren afgeraden hun kapsel grondig aan te passen. Ze zouden namelijk onder invloed van hormonen niet in staat zijn juiste beslissingen te maken…

‘Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan’

Reageer op artikel:
De raarste adviezen aan ouders van de afgelopen 100 jaar
Sluiten