Eerste Hulp bij brandwonden

Wist je dat een warme kop thee over een kind een van de meest voorkomende ongelukken is die een kinderlichaampje kan treffen? Ze hebben zonder dat je het weet of ziet zúlke lange armen, die kleintjes… Dus zo’n kop thee staat niet snel veilig genoeg opgeborgen. Maar niet alleen thee kan nare brandwonden veroorzaken, ook: meehelpen bij het koken, stiekem fikkie stoken, en oja, vergeet het sap van de reuzenberenklauw

niet (een plant die heel mooi eruit ziet, maar als je hem aanraakt is er niets moois meer aan), of een giftige stof die op de huid van je kind terechtkomt en zo een brandwond veroorzaakt.

Wat te doen?

Brandwonden bij kinderen zijn helaas zo opgelopen. Omdat ze bijna onvermijdelijk zijn, geven we in ons nieuwste boek BUSKRUIT met EHBO bewust wat extra aandacht aan dit onderwerp. We zullen hier niet álles uit de doeken doen, maar wel het belangrijkste, namelijk: wat moet je meteen doen als je kindje een brandwond heeft opgelopen?

  • Het eerste wat je moet doen bij de behandeling van een brandwond is koelen. Ze zeggen niet voor niets ‘eerst water, de rest komt later’.

  • Koelen doe je met lauw (dus niet ijskoud) kraanwater, zodat je kind niet onderkoeld raakt. Lauw water voelt comfortabeler aan en een kind kan het koelen daardoor langer volhouden.

  • Zorg ervoor dat het water altijd lángs de wond stroomt en hou de straal dus niet óp de wond gericht, maar erboven. Overtollige warmte kan op die manier worden meegevoerd.

  • Je moet minimaal tien minuten koelen, maar een kwartier is nog beter. Stop je met koelen, dan warmt het weefsel weer op en neemt de pijn weer toe. Bovendien wil je vooral ook de huid onder de bovenste huidlaag koelen, en daarom is die duur zo van belang.

  • Koelen kan trouwens tot drie uur na de verbranding en dus ook meerdere malen achter elkaar.

  • Hou je kind zo vast dat hij zelf niet aan zijn brandwonden kan komen, want dan ontstaat er namelijk het gevaar van infectie of beschadiging van de wond.

  • Is er geen kraanwater in de buurt, gebruik dan desnoods slootwater.

  • Koud water of ijspakkingen worden afgeraden.

  • Trek kleren die zeer waarschijnlijk aan zijn huid vastgeplakt zitten nooit zomaar uit. Knip voorzichtig de kleding rondom zijn verbrande huid los nadat je je kind met kleding en al onder een lauwe douche hebt gezet. Heb je de kleding weg kunnen knippen, spoel zijn huid dan opnieuw na onder de lauwe kraan.

  • Heeft je kind een luier aan, doe die dan zo snel mogelijk uit (een luier houdt namelijk warmte vast). Doe thuis maar eens een testje met de luier van je kind (overbodig te zeggen ‘zonder je kind erin’…): giet maar eens een beetje kokend heet water in de luier. Je zult voelen dat na een half uur tot 3 kwartier de luier nog steeds behoorlijk – in ieder geval warmer dan goed is voor je kind – aanvoelt. Kun je nagaan wat je kindje moet voelen als de luier aan blijft wanneer dat stomme kopje thee over hem heen is gevallen.

  • Een belangrijke noot: als de luier vast gesmolten zit aan zijn huid, dan laat je hem zitten! Dit om erger letsel te voorkomen.

 

En dan?

Sowieso is het verstandig een brandwond altijd door een huisarts te laten bekijken. Mocht je na het koelen naar je huisarts rijden, dek zijn brandwond(en) dan af met niet-klevend verband, metallineverband (dit heeft een aluminiumlaag, waardoor het niet kan vastplakken aan de wond) of een steriel kompres. Mocht je geen verband in huis hebben, gebruik dan een schone theedoek (geen papieren servetten of tissues), die je losjes om zijn wond(en) bindt. Is een groot gedeelte van zijn huid verbrand, dan kun je dit afdekken met een schone doek of laken.

 

BUSKRUIT met EHBO

Natuurlijk hopen we dat jullie deze nare ervaring bespaard zal blijven, maar mocht je nou toch het zekere voor het onzekere willen nemen en meer willen weten over dit onderwerp, of welk ander lichamelijk ongemak dan ook dat jouw kindje kan treffen, dan is ons nieuwste boek toch echt een aanrader. BUSKRUIT met EHBO, te koop bij Stichting Dienstverlening EHBO of bij Bol.com

Reageer op artikel:
Eerste Hulp bij brandwonden
Sluiten