Een tweeling: tegenwoordig heel bijzonder

Een tweeling: tegenwoordig heel bijzonder

Het was vroeger altijd mijn wens om een tweeling te zijn (al wist ik dat dát niet meer ging gebeuren). Toen ik zelf moeder wilde worden heb ik ook altijd een tweelingwens gehad, maar helaas… dat is niet gelukt.

Een tweeling is en blijft bijzonder. De meeste mensen vinden een zwangerschap van 1 kindje al bijzonder, dus twee tegelijk is twee keer zo bijzonder. Maar hoe bijzonder is het nou eigenlijk? Hoe vaak komen tweelingen voor in Nederland?

Misschien dat het jullie al was opgevallen, maar de laatste jaren worden er minder tweelingen geboren dan een aantal jaar geleden. Dit komt omdat er ook veel tweelingen via ivf worden bevrucht en ze tot een aantal jaar geleden stopten ze twee of meer bevruchte eicellen terug bij de vrouw, waardoor de kans op en meerling natuurlijk aanwezig was. Er zijn daarom ook een hele hoop tweelingen die via ivf zijn geboren. Tegenwoordig wordt er nog maar een bevruchte eicel teruggeplaatst bij de vrouw, waardoor er tegenwoordig dus een stuk minder tweelingen worden geboren.

Afgelopen jaar zijn er 2639 tweelingen in Nederland geboren, in 2002 waren dat er nog 3707.

Zeg maar nee, dan krijg je er twee

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er steeds minder tweelingen in Nederland worden geboren. Vorig jaar kwamen er in totaal 2.639 ter wereld. Een jaar daarvoor waren dat er 2.668.

Het zou wel kunnen dat het aantal tweelingen dat wordt geboren weer gaat toenemen, omdat vrouwen tegenwoordig veel later aan kinderen beginnen dan vroeger. En de leeftijd van de vrouw is – naast bijvoorbeeld erfelijkheid – een factor die van invloed kan zijn op het krijgen van een tweeling.Wat ook leuk is om te weten is dat de laatste jaren er meer jongenstweelingen worden geboren dan meisjestweelingen of gemixte tweelingen.

Ben je nu in verwachting van een tweeling? Dan is dat dus extra bijzonder!

Reageer op artikel:
Een tweeling: tegenwoordig heel bijzonder
Sluiten