Eczeem

Heeft je kindje sinds z’n baby-tijd eczeem of heeft hij in de loop der tijd eczeem ontwikkeld, dan raden we een bezoek aan je huisarts of dermatoloog aan. Mocht je niet goed weten wat eczeem is: eczeem is een vervelende huidaandoening, waarbij de huid een ontstekingsreactie vertoont. Deze ontstekingsreactie uit zich door droge huid meestal met schilfertjes, door jeuk en door rode plekken.

In geval van eczeem is luchtige, katoenen kleding fijner voor je kind dan wol. Ook al is het winter probeer hem dan warm te houden met laagjes kleding. De kleertjes kun je wassen met een hypo-allergeen wasmiddel en je kunt na het wasprogramma een extra spoeling doen. Een verwarming kan de lucht erg droog maken en dit is ook niet echt bevorderlijk voor de eczeem en de jeuk, of liever gezegd wel bevorderlijk. Zorg daarom voor luchtbevochtiger(s) of hang waterbakjes aan je verwarming (verkrijgbaar bij Blokker). Dat is ook aan te raden als je kind geen eczeem heeft.

Er zijn ook wat onschuldige middeltjes te krijgen bij de reformzaak, apotheek of drogist. Zo kun je bijvoorbeeld ABC Dophilus van Solgar, Teunisbloemolie, crème van Weleda, la Roche Posay, Cardiflor van VSM of dermalex repair eczeem in huis halen.

* Zorg altijd voor een dun laagje kleding en het liefst over alle jeukplekken. Zo kan hij niet direct z’n huid openkrabben.

* Zorg ervoor dat je de nageltjes van je kind altijd goed kort houdt, zodat hij minder hard kan krabben en er niet teveel viezigheid onder die nageltjes opgespaard kan worden dat in open wondjes verdwijnt als je kindje krabt. Dit kan namelijk voor nog grotere infecties zorgen.

* ‘s Nachts is het vaak warm en kan de huid een beetje gaan broeien en nog meer jeuken dan overdag. Om te voorkomen dat je kindje dan gaat krabben en schuren, kun je misschien sokken om de handen doen, of katoenen handschoentjes om en een slaapzakje zorgt er ook voor dat de huid niet zomaar opengekrabd kan worden.

* Je kunt de huid verkoelen door bijvoorbeeld Aloë Vera gel, of heel ouderwets (helpt ook bij de waterpokken) een panty met havermout vullen, in bad laten weken, de gel die de panty afscheidt smeer je dan over de huid van je kindje weg. Dit neemt de jeuk weg.

Meer informatie kun je vinden op Kindereczeem.

 

Reageer op artikel:
Eczeem
Sluiten