CORRIGERENDE TIK… YES or NO GO?

Kinderen opvoeden is een behoorlijk verantwoordelijke taak. En zeker kleine kinderen die je nog alle basisbeginselen moet bijbrengen. Je hebt er kindjes tussen zitten die van nature ‘opgevoed’ geprogrammeerd lijken; die je maar 1 keer iets hoeft te vragen en je dan ook nog meteen lijken te begrijpen én doen wat je vraagt, én die zelfs ook nog over een gevarensensor lijken te beschikken. Maar dat zijn slechts ‘the happy few’. De meeste kinderen worden zonder stuur en met nog onbeschreven harde schijf geboren en moet je dus zelf alles bijbrengen. En dat is fantastisch, maar ook niet niks. Je moet ze leren wat wel mag, wat sociaal gewenst is, wat niet mag en vooral ook leren wat ten strengste verboden is.

Een goed gesprek met een dreumes of peuter is in de meeste gevallen niet echt mogelijk, dus wat doe je dan: belonen of straffen. Belonen spreekt voor zich, en daarover zijn de ideeën de afgelopen decennia nagenoeg constant gebleven. Straffen daarentegen. Tegenwoordig is er meer begrip voor de (soms nogal sterke) wil van de kleine, proberen we de zaken meer vanuit het kind’s perspectief te bekijken, proberen we de gulden middenweg te bewandelen, positief te straffen en is een time-out of de hoek het ergste strafmiddel. Dit ten opzichte van vroeger. Toen nee gewoon nee was. Als kind was je toch wel een echte dare devil als je dan toch eigenwijs was en je eigen zin doorvoerde. En dan stond daar nog wel eens een corrigerende tik tegenover: een ‘draai om je oren’ of tik op je billen. Niet hard, niet eens pijnlijk (we hebben het niet over een gewelddadige ram) maar een heel duidelijk signaal. Dan wist je dat je deze keer echt, maar dan ook écht over de schreef was gegaan. Een tik die nu niet meer geaccepteerd is (in ieder geval niet zonder de kans de boeken in te gaan als kindermishandelaar).

Vooropgesteld dat wij absoluut tegen lichamelijk geweld zijn (dat duidelijk moge zijn dat dát in ieder geval zeer zeker niet is wat we bedoelen met de corrigerende tik) zijn we benieuwd naar jullie mening: een corrigerende tik: ‘yes’ of een ‘no go’?

Reageer op artikel:
CORRIGERENDE TIK… YES or NO GO?
Sluiten