Redactie
Redactie Baby 30 sep 2019

Luieruitslag: a real pain in the ass. Tips om het te voorkomen en te genezen

Luieruitslag is geen feestje. En hoewel die kleintjes niet (duidelijk) onder woorden kunnen brengen wat ze dwars zit, mag je er gerust vanuit gaan dat geïrriteerde, rode, schrale, soms zelfs kapotte billen a real pain in the ass kunnen zijn. 

 

Dus, wat doe je ertegen?

Heeft je kind luieruitslag, dan zal hij je dankbaar zijn als je snel in actie komt. Er zijn namelijk wat dingen die je kunt doen om het te voorkomen of te genezen.

 

Goed schoonmaken

Dat klinkt logisch, maar toch. We hebben het niet alleen over zichtbare poep- of plasresten (waarin stoffen zitten die in de huid kunnen ‘bijten’ en kunnen irriteren). Je moet verder kijken en verder poetsen dan dat. Niet hardhandig, maar dep zachtjes. Er zijn veel mensen die met billendoekjes aan de slag gaan, maar daar zitten vaak chemicaliën in, of parfum, en dat is eigenlijk al teveel voor die tere huidjes. Het beste kun je de billen schoonmaken met een washandje met lauw water. Puur. Daar houden die billetjes van. En vergeet ook alle huidplooitjes (die heerlijke vetplooitjes) niet. Even dat vel open trekken en ook daar met een doek doorheen. En doe de beentjes net voorbij de luierranden dan ook meteen even. Zijn we er nog niet: maak alles goed droog met een hydrofiele luier. Want water (en zeker die billendoekjes) kan de huid uitdrogen. Jijzelf stapt ook liever niet met een nog natte huid van de douche in je kleding, toch? Lief droogdeppen, niet hardhandig droogwrijven, dat irriteert de huid alleen maar meer.

Top 10 billendoekjes

Verschoon wat vaker

Als je kind luieruitslag heeft of daar gevoelig voor is, dan kun je maar beter wat vaker een schone luier geven. Hoe korter ze in hun eigen urine rondlopen, hoe minder kans op irritatie.

Ook is het aan te raden – als de temperatuur het toelaat – om de billetjes af en toe even lekker bloot te laten. Ja, het risico is er dat ze het een en ander laten lopen, maar niets is zo goed voor de huid als zuurstof. De hele dag verpakt zitten een een afgesloten, broeierige ruimte (de luier) daar wordt geen enkel stukje huid blij van.

 

Luier

Is het de luier misschien die voor problemen zorgt? Veel wegwerpluiers bevatten – net als de billendoekjes – chemicaliën. Misschien moet je eens een ander merk uitproberen? Of beter nog: wasbare luiers proberen? Niet alleen goed voor de billetjes, ook nog eens goed voor het milieu.

En check of je de juiste maat hebt. Te kleine of te grote luiers kunnen gaan schuren op de huid. Dat kan ook irritatie veroorzaken.

Voor adviezen en mogelijkheden wat betreft luiers (in alle soorten, maten en prijzen, van milieuvriendelijk tot aan A-merk), zie hier.

 

Gebruik goede billencrème

Is het leed geschied, dat kun je maar beter smeren, smeren en nog eens smeren om die tere billetjes weer te laten genezen. Zink als bestanddeel in de crème is aan te raden. Dat is ontstekingsremmend en werkt verzachtend. Voor wat tips rondom billencrème en billenbalsem…

Maar grootmoeders tip mag ook niet genegeerd worden: maïzena. Ja, dat bindingsgoedje waarmee ze de goulash wat dikker maakte. Deze vettige poeder is o zo zacht voor de babybillen. Strooi er wat van in de luier en de billetjes zullen minder snel beschadigen.

 

Baby’s menu

Het verteringsstelsel van baby’s is nog zo delicaat, dat een verandering van (of aanvulling van nieuwe) voeding als impact kan hebben op o.a. de ontlasting. Mocht je borstvoeding geven, dan kan ook jouw voeding van invloed zijn. Citrusvruchten bijvoorbeeld kunnen last geven. Mocht je merken dat bepaalde voeding iedere keer weer klachten geeft, dan is het misschien verstandig die uit kindje’s (of je eigen) dieet te schrappen.

 

Schimmelinfectie

Schimmels vinden het heerlijk in warme, vochtige, zuurstofarme plekken. De luier is zo’n plekje. Mocht je kind onverhoopt een antibioticakuur volgen (of jijzelf als moeder terwijl je borstvoeding geeft) dan kan dat ook een schimmelinfectie als bijwerking geven. Dus wees daar op bedacht.

 

Naar de dokter

Merk je ondanks bovenstaande geen verbetering en blijven de billen rood en geïrriteerd? Dan kun je beter een bezoek aan de dokter brengen. Bij (het vermoeden van) een schimmelinfectie sowieso.

 

 

 

 

Reageer op artikel:
Luieruitslag: a real pain in the ass. Tips om het te voorkomen en te genezen
Sluiten